Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

3ο Φεστιβάλ Πιάνου Σκιάθου

1-2 Σεπτεμβρίου 2018
Αίθουσα Εκδηλώσεων “Μπούρτζι”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι” και το Piano Plus Festival σας καλωσορίζουν στη διήμερη γιορτή της κλασσικής μουσικής στο νησί της Σκιάθου. Το Φεστιβάλ Πιάνου ξεκίνησε το 2016 διαγράφοντας μέχρι σήμερα ανοδική πορεία χαράζοντας ένα μονοπάτι - σημείο αναφοράς για το κοινό που αγαπά την υψηλή αισθητική που αναδικνύεται μέσα από τη σοβαρή μελέτη και ερμηνεία των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν το φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Μαριάννα Ρηγανά, Ανδρέα Ξενόπουλο, Μαρία Βέγκου και Άννα Αλβίζου, όλοι τους νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Μαζί με τον καθηγητή τους Λάμπη Βασιλειάδη επιχειρούν να ερευνήσουν τα μυστικά της υψηλής αισθητικής, της ρωσικής σχολής πιάνου, όπως αυτή διδάχθηκε απο τον Viktor Karpovich Merzhanov, κορυφαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της νεώτερης ιστορίας.  Η ομάδα αυτή συνεργάζεται στενά με τη Γιαπωνέζα πιανίστα Hideyo Harada και εμπνέεται απο έργα της Ρομαντικής Εποχής.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο γνωστός ψυχίατρος και αναλυτής Καρλ Γιουνγκ: «...μετράμε για κάτι μόνο όσο ενσωματώνουμε ιδέες που μας επιτρέπουν να βιώνουμε αναφορές σε κάτι υψηλότερο... διαφορετικά η ζωή χάνεται...»

Αυτό είναι και το Φεστιβάλ Πιάνου στη Σκιάθο: μια γέφυρα τέχνης που θα επιχειρήσει να συνδέσει τα ουράνια με τα γήινα.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:


Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου | 20:30
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη
Μια βραδιά αφιερωμένη στο ερωτικό στοιχείο, όπως το βιώνει ο Robert Schumann καθώς επιχειρεί να προσεγγίσει την πολυαγαπημένη του Clara. Μια μεταγραφή απο την πασίγνωστη Νόρμα που πέρα απο τη δεξιοτεχνία του F. Liszt αγγίζει σε βάθος το πάθος της εκδικητικής ζήλιας που κυριεύει την πρωθιέρεια και μητέρα Νόρμα.

Robert Schumann
Καρναβάλι Op.9

1η Σονάτα για πιάνο Op.11
         Un poco adagio - Allegro vivace
         Aria: Senza passione, ma espressivo
         Scherzo e Intermezzo: Allegrissimo - Lento. Alla burla, ma pomposo - Tempo I
         Finale: Allegro un poco maestoso

Franz Liszt
Réminiscences de Norma, S.394
Αναμνήσεις από την όπερα Νόρμα

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου | 11:00
Εργαστήριο πιάνου με τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ
Το εργαστήριο πιάνου είναι μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές πιάνου κάθε επιπέδου να εργαστούν πάνω σε κάποιο μουσικό έργο με τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ. Μέσα από το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος το μουσικό έργο και τον εκάστοτε συνθέτη, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με ερμηνευτικά ζητήματα αλλά και να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη μουσική εκπαίδευση και σταδιοδρομία. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα έργο το οποίο θα παίξουν και στη συνέχεια θα δουλέψουν με τους πιανίστες στο πλαίσιο ανοιχτού μαθήματος και συζήτησης. Στο εργαστήριο θα συζητηθούν ιστορικά ζητήματα σχετικά με τα έργα καθώς και θέματα μουσικής ερμηνείας που αφορούν όχι μόνο μαθητές αλλά και καθηγητές μουσικής οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Τέλος, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τους καλλιτέχνες σχετικά με θέματα που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στοwww.pianoplusfestival.gr καθώς και στο τηλέφωνο 210 3460 830.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου | 20:30
“Στα βήματα του Viktor Karpovich Merzhanov”
Ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών με τους Άννα Αλβίζου, Ανδρέα Ξενόπουλο, Μαρία Βέγκου και Μαριάννα Ρηγανά

Με σφραγίδα ρομαντική που προκύπτει τόσο απο τις επιλογές ρεπερτορίου των καλλιτεχνών όσο και απο την κοινή μελέτη και πορεία κοντά σε δασκάλους που έχουν εντρυφήσει στα μυστικά της πιανιστικής τέχνης οι Μαριάννα Ρηγανά, ο Ανδρέας Ξενόπουλος, η Μαρία Βέγκου και η Άννα Αλβίζου είναι μέλη μιας ιδιαίτερης ομάδας.

Δεν είναι ούτε η τεχνική ούτε η  δεξιοτεχνία το κοινό σημείο στις προσωπικότητες αυτές. Είναι η προσπάθεια να εκφέρουν πνευματικό λόγο και να εμπνευστούν απο τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής.

Άννα Αλβίζου
J.S. Bach
Toccata σε Ντο ελάσσονα BWV.911

Ανδρέας Ξενόπουλος
F. Chopin
Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε Σι ύφεση ελάσσονα Op.35

Μαρία Βέγκου
N. Medtner
Σονάτα Reminiscenza σε Λα ελάσσονα Op.38 No.1

Μαριάννα Ρηγανά
S. Rachmaninoff
Ελεγία από το έργο Morceaux de fantaisie, Op.3
Πρελούδιο σε σολ ελάσσονα Op.23 No.5
Moment musicaux op.16 no.4

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στον ιστότοπο www.pianoplusfestival.gr, στο email dyoalexandroi@gmail.com ή στα τηλέφωνα 210 34 60 830 και 6946400224.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.