Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Σκοπελίτικη Εβδομάδα 2018 | Παράδοση: ο τρόπος ζωής τού άλλοτε...

«Η παράδοση σαν την όμορφη Σκοπελίτισσα, στολισμένη με την νυφιάτικη φορεσιά της και τις κεντημένες κοντούρες της, σέρνει θριαμβευτικά τα βήματα της στο όμορφο τούτο νησί της Σκοπέλου, συνταιριάζοντας όπως το παρελθόν με το παρόν και φέρνοντάς μας πάλι κοντά στις ρίζες του λαϊκού πολιτισμού…
Η παράδοση είναι ο τρόπος ζωής τού άλλοτε, ο οποίος διασώζεται από γενιά σε γενιά με τις διηγήσεις που πλάθει ο λαός και τις συνδέει με ορισμένους τόπους και χρόνους. Οι άνθρωποι παλαιότερα ζούσαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής από το σημερινό. Ήταν περισσότερο δεμένοι μεταξύ τους αλλά και με τη φύση και τον τόπο που γεννήθηκαν και έτσι κάθε χαρά, λύπη, γιορτή, γάμος, βαφτίσια αποτελούσαν αφορμή για να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. 

Οι θρησκευτικές γιορτές ήταν ευκαιρίες για οικογενειακό και ομαδικό πανηγύρι και ξεφάντωμα. Τα ήθη και έθιμα, οι χοροί και τα τραγούδια που πήγαζαν μέσα από αυτά μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά και δημιούργησαν την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό.

Στο όμορφο νησί της Σκοπέλου, αν και κάποιες φορές η παράδοση κοιμάται, δεν είχε χαθεί ποτέ, όπως δεν χάνεται η ευωδία των λουλουδιών, το κελάιδισμα των πουλιών, η αρμύρα της θάλασσας και γενικά ό,τι μας προσφέρει η φύση απλόχερα και αφειδώλευτα. Το δημιούργημα του λαϊκού ανθρώπου, που είναι η παράδοση έχει και αυτό κάτι από τη φύση και ήταν πάντα εδώ.» 
  • (Το ανωτέρω απόσπασμα συντάχθηκε από την Άσπα Καπουρνιώτη, Έφορο Ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου). 

Αυτό το χρέος έχουμε ως Σύλλογος Πολιτιστικός και Λαογραφικός, να διατηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις, τα οποία δεν τα διαβάσαμε από τα βιβλία, αλλά τα βιώσαμε δίπλα στους παππούδες και τις γιαγιάδες και τα οποία δεν τα διαχωρίζουμε, ούτε τα υποτιμούμε. 

Πολιτισμός και μάλιστα λαϊκός είναι και
η γίδα και ο τραχανάς και το δαμάσκηνο και ολόκληρη η αγροτική, κτηνοτροφική και κοινωνική ζωή των παλιών, που έχει αφήσει τη σφραγίδα της στον τόπο, τον έχει χαρακτηρίσει και τον έχει διαμορφώσει σε αυτό, που είναι σήμερα.

Νιώθουμε υποχρέωση και υπερηφάνεια, που μπορούμε σε αυτήν την εποχή, την εθνομηδενιστική να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα και τα επαγγέλματα τα οποία έθρεψαν και αποτέλεσαν την αιτία αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα δύσκολα χρόνια για τους σκοπελίτες. 

Η έντονη αγροτική ζωή με βασιλιά το «Δαμάσκηνο Σκοπέλου», που αποτέλεσε πηγή εισοδήματος για πολλά νοικοκυριά στη Σκόπελο.

Η τοπική κτηνοτροφία με βασίλισσα την «Αίγα Σκοπέλου» και όλα τα παράγωγά της, όπως το τυρί, ο τραχανάς, το βούτυρο, που βοήθησε τους ντόπιους αλλά και κατοίκους της Αλοννήσου να επιβιώσουν.

Η σκοπελίτικη τυρόπιτα, που οι ντόπιες αγρότισσες έφτιαχναν, για κολατσιό κατά την διάρκεια των αγροτικών εργασιών, στα καλύβια (εξοχικά – αγροτικά σπίτια). 

Η υπέροχη σκοπελίτικη ενδυμασία, επιδεικτική και πολυτελέστατη για την εποχή εκείνη,  με την μεγάλη ποικιλία παραλλαγών, που φέρει  κεντημένη πάνω της όλη την ιστορία του νησιού της Σκοπέλου. 

Και τα έθιμα του σκοπελίτικου γάμου, μιας γιορτή χαράς και ανταμοιβής των κόπων των γονέων των μελλόνυμφων, που δείχνουν στοιχεία για τον περήφανο, φιλότιμο και πρόσχαρο χαρακτήρα των Σκοπελιτών.

Αυτό είναι η «Σκοπελίτικη Εβδομάδα» ((κλικ) και άλλα τόσα πολλά, που πιστεύουμε ότι όποιος έχει αγάπη για το νησί και έχει ζήσει τις λαϊκές παραδόσεις, τα καταλαβαίνει!

Είστε όλοι καλεσμένοι, ντόπιοι και επισκέπτες, στη μεγάλη γιορτή της λαϊκής παράδοσης στην Σκόπελο στην «Σκοπελίτικη Εβδομάδα»!

Θερμά ευχαριστώ στους χορηγούς μας εκ των προτέρων τους για την αναγκαία και πολύτιμη στήριξη:

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Χορηγοί μεταφοράς και συγκοινωνίας:
Χορηγοί Διαμονής:


Το ΔΣ
του Πολιτιστικού και του Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.