Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τις Βόρειες Σποράδες συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ ανακοίνωσε από τη Σκόπελο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στην εξαγγελία της εφαρμογής του «εργαλείου» της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) στα νησιά των Βορείων Σποράδων προχώρησε κατά την επίσκεψή του το πρωί της Παρασκευής 24-8-18 στο δημαρχείο Σκοπέλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Νηφάλια συνεργασία για το μέλλον, εκεί είναι η ουσία, η «επόμενη μέρα». Γιατί είναι ανάγκη να μπει η χώρα στην εποχή που ζούμε, ανάγκη "συγχρονισμού" με την εποχή μας. Μεγαλύτερη σημασία έχει το πως θα κτίσουμε το αύριο» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στόχος, όπως, τόνισε ο κ. Αγοραστός είναι «η διαμόρφωση μια ενιαίας Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το σύμπλεγμα των νησιών των Βορείων Σποράδων και θα προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και  δράσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής που θα επιλεγεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους κοινωνικούς φορείς και τις επιχειρήσεις των τριών νησιών».

Ο κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε ότι «η κοινή  και ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική των τριών Δήμων των Βορείων Σποράδων, θα λάβει υπόψη την αλληλεξάρτηση των  τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, καθώς και την προσέλκυση και αξιοποίηση των τουριστικών και πολιτιστικών  ροών στους τρεις Δήμους-Εταίρους της Ο.Χ.Ε. Βορείων Σποράδων».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
«στο πλαίσιο υλοποίησης της Ο.Χ.Ε. Βορείων Σποράδων, θα αναληφθούν κοινές  και οριζόντιες (δια-δημοτικές) δράσεις προσέλκυσης και διαχείρισης των ροών επισκεψιμότητας, αξιοποίησης της οικονομίας της φήμης» (Reputation Economy), σε συνδυασμό με την προστασία και διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων, υποδομών και δράσεων προσβασιμότητας, αστικής αναζωογόνησης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στήριξης της επιχειρηματικότητας, καθώς και άλλων παρεμβάσεων που θα προκύψουν από την ανοιχτή διαβούλευση για την προετοιμασία του που ξεκινάει άμεσα και  θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 (που θα αποτελέσει τη βασική πηγή χρηματοδότησης της Ο.Χ.Ε.), αλλά και των λοιπών Επιχειρησιακών του ΕΣΠΑ .

Η Ο.Χ.Ε. των Βορείων Σποράδων θα λάβει επίσης υπόψη τις λοιπές εθνικές στρατηγικές, όπως ενδεικτικά την RIS, την Ψηφιακή Στρατηγική, την αναδιάρθρωση και την προσαρμοστικότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης κ.λπ. Στο Σ/Ο.Χ.Ε. θα προβλεφθεί η τόνωση και άλλων δραστηριοτήτων των τοπικών οικονομιών, με κατάλληλες δικτυώσεις, κίνητρα και διαμόρφωση συνεργιών και  συνεργασιών λ.χ. στην πολιτιστική και δημιουργική οικονομία.

Οι κύριες στρατηγικές επιλογές της Ο.Χ.Ε. των Βορείων Σποράδων, συνδέονται με την «οικονομία της επισκεψιμότητας» και λαμβάνουν υπόψη το ειδικό τους βάρος, με αιχμή τον τουρισμό, με κύριο χαρακτηριστικό τον εποχικό καλοκαιρινό τουρισμό (μαζικός στην Σκιάθο, μέτριας μαζικότητας στη Σκόπελο, ήπιος στην Αλόννησο). 

Με την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου (ΟΣΣ) στην συγκεκριμένη  περιοχή, παρέμβαση η οποία θα συσχετίσει δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με την βελτίωση της προσπελασιμότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αναμένεται να στηρίξει τα νησιά των Βορείων Σποράδων ώστε να αποτελέσουν κινητήρες ανάπτυξης της Περιφέρειας».

Αναλυτικότερα ο  συνολικός προϋπολογισμός για το Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τις Β. Σποράδες ανέρχεται στο ποσό των  47,2  εκ. ευρώ  και αναλύεται έως εξής:

-  200.000 δράσεις ΤΠΕ δημοσίου
-  5 εκ. + 2 εκ. για Ιδιωτικές Επενδύσεις ΕΤΠΑ εν γένει + cluster
-  EKT : 500.000  για start up + 500.000 για αναδιοργάνωση υφισταμένων + 300.000 συμβουλευτική/κατάρτιση κλπ. ολοκληρωμένο + 700.000 για Κοινωνικές Επιχειρήσεις
- 500.000 Υγεία/Πρόνοια + 500.000 υποδομές Εκπαίδευσης
-   3 εκ. ευρώ Κλιματική Αλλαγή (αντιπλημμυρικά, δάση κλπ.) + 3 εκ.ευρώ για Υδρεύσεις/Αποχετεύσεις
-  4 εκ. ευρώ Πολιτισμός και Φύση
- 1,5 εκ. ευρώ αναπλάσεις μέσα στις πόλεις
- 22.000.000 υποδομές διασύνδεσης: λιμάνια (εκτός Σκιάθου και Αλιευτικών Καταφυγιών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Αλιεία") και οδοποιία 

2,1 EK. ΓIA 3 ΠPAΣINA ΣHMEIA KAI Σ.M.A.Y. , KAI 1.1 EK. ΓIA MONAΔEΣ ANAKTHΣHΣ BIOAΠOBΛHTΩN KAI MEΛETEΣ TOYΣ, KAI 0.4 EK. ΓIA EΞOΠΛIΣMO ΣYΛΛOΓHΣ BIOAΠOBΛHTΩN. ΣYNOΛO Π/Y 3.5 EK.

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο νέο έργο της ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου της Σκοπέλου όπως και στα έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 25 εκ. ευρώ, που σχεδίασε, χρηματοδότησε και υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το δήμο στο νησί τονίζοντας τα εξής:

«Συντηρήσαμε δρόμους, αντιμετωπίσαμε μεγάλες κρίσεις, επισκευάσαμε ζημιές που υπέστη το οδικό δίκτυο από ακραία καιρικά φαινόμενα, κατασκευάσαμε σύγχρονες παιδικές χαρές για τα παιδιά, γήπεδα 5Χ5, βελτιώσαμε την ποιότητα και αυξήσαμε την ποσότητα του νερού, κατασκευάσαμε καλντερίμια, χρηματοδοτήσαμε τις αναπλάσεις και τους ηλεκτροφωτισμούς πεζοδρομίων, αντικαταστήσαμε αγωγούς ύδρευσης του δήμου,  χρηματοδοτήσαμε το έργο για το Κέντρο Κοινότητας. Από το Σεπτέμβριο ξεκινά το έργο συντήρησης του δρόμου Σκοπέλου – Γλώσσας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, καθώς και το έργο του καθαρισμού των ρεμάτων της Σκοπέλου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.  
Ο δήμαρχος μάς παρουσίασε μια μελέτη που εκπόνησε ο δήμος για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Σκοπέλου και άμεσα στις 31 Αυγούστου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντάσσουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 920.000 ευρώ. Το προχωρούμε,  το δημοπρατούμε και η Σκόπελος θα αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και την αστική ανάπτυξη του νησιού.

Προχωρούμε τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα και ετοιμαζόμαστε να τη δημοπρατήσουμε. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αγνώντα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ καθώς γνωρίζετε ότι οι χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία έρχονται με το σταγονόμετρο.
«Είναι απαράδεκτη η κτιριακή κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Θα χρειαστεί μελέτη από την 5η Υ.ΠΕ. και η Περιφέρεια είναι έτοιμη να την χρηματοδοτήσει...» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός, μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας και τη συνάντησή του με τους γιατρούς...
Εντάξαμε στο πρόγραμμά μας το έργο για το νερό στο Στάφυλο για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς με το ελαιοτριβείο, ένα έργο ύψους 200.000 ευρώ και προχωράμε στα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο και ο τρόπος εκτέλεσης των έργων γίνεται ακόμα δυσκολότερος και χρονοβόρος. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε, ανοίγουμε δρόμους και ξεπερνάμε τη γραφειοκρατία με την καλή συνεργασία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Αγοραστού στο δημαρχείο μας πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη και συζήτηση για όλα τα θέματα και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο δήμο μας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη μας για τη μεγάλη βοήθεια που μας προσέφερε στην ένταξη δυο τεραστίων έργων στο Πρόγραμμα "Φιλόδημος". Τα έργα αφορούν το Βιολογικό Καθαρισμό Γλώσσας Λουτρακίου και την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης στο Νέο Κλήμα, δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ. Δυο έργα που αποτελούν πάγια αιτήματα των δυο αυτών κοινοτήτων εδώ και πολλά χρόνια.

Από εκεί και πέρα με τον κ. Περιφερειάρχη συζητήσαμε το έργο ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου όπου περιλαμβάνει το στρώσιμο του δρόμου με κυβόλιθους καθώς επίσης και διευθέτηση των ομβρίων υδάτων. Προκειμένου να εξαλειφθεί οριστικά το πλημμυρικό πρόβλημα που ανέκυπτε ακόμη και με μια μικρή σε έκταση βροχή.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Περιφερειάρχης μας εξήγγειλε ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο  το οποίο θα αλλάξει αφενός μεν την όψη του δήμου και την καθημερινότητα των πολιτών με την υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουμε ανάγκη (συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο, λιμάνια, υποδομές π.χ. Κλειστό Γυμναστήριο, Κέντρο Υγείας). Για όλα αυτά, λοιπόν, ως δήμαρχος Σκοπέλου αισθάνθηκα την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη μας κ. Κώστα Αγοραστό»
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Σκοπέλου συζητούν για τα προβλήματα του κλειστού Γυμναστηρίου της Σκοπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.