Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλη συγκέντρωση «για την Υγεία» στη Σκόπελο


Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Κεντρο Υγείας Σκοπέλου πραγματοποιήθηκε από φορείς και σωματεία της Σκοπέλου την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία και φορείς όλης της Μαγνησίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται το Νοσοκομείο του Βόλου, το Κέντρο Υγείας του νησιού μας αλλά και όλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία. 

Για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Η ομιλήτρια στη συγκέντρωση, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου Σούλα Πατσή αναφερόμενη στο Κ.Υ. του νησιού είπε:

«Ας δούμε την κατάσταση στη στελέχωση και τις υποδομές του Κέντρου Υγείας του νησιού:

-Έχει μείνει χωρίς μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής και καλύπτει τις ανάγκες με εβδομαδιαίες μετακινήσεις ιατρών από όλη τη χερσαία Θεσσαλία (Ελασσόνα, Τέμπη, Φάρσαλα, Πύλη κλπ.)

-Δεν έχει τη δυνατότητα ακτινογραφιών καθώς η επικουρική εργαζόμενη τέθηκε σε αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

-«Αιμορράγησε» και άλλο από μόνιμο προσωπικό λόγω παραίτησης μίας μαίας. Τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων μια νοσηλεύτρια λόγω υποχρεωτικότητας.

Σε συνθήκες μάλιστα αυξημένων απαιτήσεων -με δεκάδες κρούσματα το τελευταίο διάστημα και με το εξελισσόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα, χωρίς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία-  καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου («αγροτικοί»), οι εναπομείναντες μόνιμοι εργαζόμενοι και οι επικουρικοί που δουλεύουν με συνεχείς παρατάσεις και την ανασφάλεια της απόλυσης αντί για την άμεση μονιμοποίησή τους.

Η προκήρυξη μόνο της θέσης του διευθυντή δεν λύνει το πρόβλημα.

Εκτός όλων αυτών, παραμένει η τραγική κατάσταση στις κτιριακές υποδομές, με νέο επεισόδιο στο σίριαλ- μετά το πινγκ πονγκ αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ 5ης ΥΠΕ, Περιφέρειας και κυβερνητικών βουλευτών-  με την Κυβέρνηση  να εξαγγέλλει …  την εκ νέου ένταξη της αποκατάστασής του σε πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, απογειώνοντας τον δεκαετή και πλέον εμπαιγμό των Σκοπελιτών από όλες τις κυβερνήσεις του Κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τις τσόντες τους), τη νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή και όλες τις δημοτικές αρχές…

Όλη η ομιλία της Σούλας Πατσή:

Σκοπελίτες και Σκοπελίτισσες,


Πέρασαν δυο χρόνια από την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση, το Δεκέμβρη του 2019 και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από αυτά που λέγαμε τότε για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας και στο νησί.

Μόνο που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ότι μεσολάβησε η πανδημία, με τα εκατομμύρια νεκρούς και τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του λαού!

Από την πρώτη στιγμή όλοι εμείς, μαζικοί φορείς εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολουμένων συγκρουστήκαμε με την πολιτική που βάζει τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις και στο Κέντρο Υγείας, συμπαραστεκόμενοι στους μαχόμενους υγειονομικούς, προβάλλοντας και διεκδικώντας αιτήματα ουσιαστικής ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας και μέτρα προστασίας.

 Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, τα απανωτά καθημερινά ρεκόρ σε εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένους καταρρίπτουν δραματικά το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «η πολιτεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Μετρούμε 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η επιστημονική γνώση και η εμπειρία γύρω από το ζήτημα έχει αυξηθεί πολύ, αλλά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση, αφού καταμετρούμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και αίθουσες ανάνηψης.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι υπό κατάρρευση από την εξουθένωση και τις συνεχείς προσπάθειες να περιθάλψει όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς. Οι 19.000 νεκροί μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θέτει σε προτεραιότητα το καπιταλιστικό κέρδος και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους και όχι την υγεία του λαού. Στον βωμό της καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσονται τα πάντα.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, η «απάντηση» της κυβέρνησης στη νέα έξαρση, που βάζει γιατρούς και νοσηλευτές μπροστά στο δίλημμα άλλους να τους σώσουν κι άλλους να τους αφήσουν να πεθάνουν, ήταν και παραμένει η «ατομική ευθύνη», την οποία επεκτείνει και στον εμβολιασμό, που με δική της υπαιτιότητα εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας.

Ακόμα και τώρα, που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κράτος δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των εμβολιασμών. Στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού, που είναι αναγκαία για να έχει αποτέλεσμα και η ατομική ευθύνη.

Για παράδειγμα, η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ για Covid ασθενείς υποχρεώνει τους γιατρούς να κάνουν διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους νοσηλείας για τον κορονοϊό. Οι πιθανότητες σ' αυτές τις συνθήκες να επιδεινωθεί η υγεία των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι αν δέχονταν τη φροντίδα μιας ΜΕΘ.

Αντί όμως η κυβέρνηση να ανοίξει και να στελεχώσει με επάρκεια όλες τις αναγκαίες ΜΕΘ για Covid και μη Covid ασθενείς, μετατρέπει τις λίγες υπάρχουσες σε Covid και στερεί άλλους ασθενείς από τη φροντίδα που έχουν ανάγκη, μεγαλώνοντας το εύρος της διαλογής.

Ακόμα οι ασθενείς μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες πόλεις, μένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες με πιο χαρακτηριστικό το τραγικό παράδειγμα του συνάδελφου νεαρού διανομέα μετά από ατύχημα στην πόλη μας, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που έχουν διατυπώσει οι ίδιοι οι φορείς της υγείας πανελλαδικά.

Ούτε επιτάσσει βέβαια τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας και τα εργαστήρια, που θα μπορούσαν σ' αυτήν την κρίσιμη φάση να σώσουν ζωές. Αντίθετα, η κυβερνητική πολιτική και στην Υγεία, τους εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία και τονώνει την κερδοφορία τους.

Έτσι μετατρέπουν το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Δεκάδες χιλιάδες ιατρικές πράξεις έχουν συσσωρευθεί εξ αναβολής και πολλές απ' αυτές «σπρώχνονται» στον ιδιωτικό τομέα, με επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Αυτό αποτελεί μια έμμεση διαλογή ασθενών, με μοιραία κατάληξη για πολλούς απ' αυτούς. 

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η καθυστέρηση ενός σοβαρού χειρουργείου που αναβλήθηκε επειδή το νοσοκομείο είναι μιάς νόσου;

Πού αλλού οδηγεί η καθυστερημένη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, επειδή τα διαγνωστικά ραντεβού και οι κλινικές εξετάσεις παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον εξαιτίας της επιβάρυνσης του ξεδοντιασμένου από προσωπικό και υποδομές συστήματος Υγείας;

Τι γίνεται με τους χιλιάδες που νοσούν κι ενώ καταφέρνουν να βγουν όρθιοι από το νοσοκομείο, ακόμα και από τις ΜΕΘ, αφήνονται στη μοίρα τους σε ό,τι αφορά την αναγκαία αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και την παρακολούθηση και θεραπεία των χρόνιων επιπλοκών με τις οποίες θα ζουν στο εξής πολλοί απ' αυτούς;

Έλεος!!! Η πιο απάνθρωπη έκφραση αυτής της άθλιας πολιτικής είναι το κατάντημα της διαλογής ασθενών, ενώ σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, να διευρύνεται σταθερά το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν και για όλους.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι,

Η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος και των δημόσιων μονάδων Υγείας ως ανταποδοτικών επιχειρήσεων επιβάλλει τη λειτουργία τους με ελάχιστο προσωπικό, με συμβασιούχους, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι χιλιάδες και οι ακάλυπτες ανάγκες παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων πολλαπλασιάστηκαν!

Ας δούμε την κατάσταση στη στελέχωση και τις υποδομές του Κέντρου Υγείας του νησιού:

-Έχει μείνει χωρίς μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής και καλύπτει τις ανάγκες με εβδομαδιαίες μετακινήσεις ιατρών από όλη τη χερσαία Θεσσαλία (Ελασσόνα, Τέμπη, Φάρσαλα, Πύλη κλπ.)

-Δεν έχει τη δυνατότητα ακτινογραφιών καθώς η επικουρική εργαζόμενη τέθηκε σε αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

-«Αιμορράγησε» και άλλο από μόνιμο προσωπικό λόγω παραίτησης μίας μαίας. Τέθηκε  σε αναστολή καθηκόντων μια νοσηλεύτρια λόγω υποχρεωτικότητας.

Σε  συνθήκες μάλιστα αυξημένων απαιτήσεων -με δεκάδες κρούσματα το τελευταίο διάστημα και με το εξελισσόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα, χωρίς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία-  καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου («αγροτικοί»), οι εναπομείναντες μόνιμοι εργαζόμενοι και οι επικουρικοί που δουλεύουν με συνεχείς παρατάσεις και την ανασφάλεια της απόλυσης αντί για την άμεση μονιμοποίησή τους.

Η προκήρυξη μόνο της θέσης του διευθυντή δεν λύνει το πρόβλημα.

Εκτός όλων αυτών, παραμένει η τραγική κατάσταση στις κτιριακές υποδομές, με νέο επεισόδιο στο σίριαλ- μετά το πινγκ πονγκ αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ 5ης ΥΠΕ, Περιφέρειας και κυβερνητικών βουλευτών-  με την Κυβέρνηση  να εξαγγέλλει …  την εκ νέου ένταξη της αποκατάστασής του σε πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, απογειώνοντας τον δεκαετή και πλέον εμπαιγμό των Σκοπελιτών από όλες τις κυβερνήσεις του Κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τις τσόντες τους), τη νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή και όλες τις δημοτικές αρχές…

Το δημόσιο σύστημα της Υγείας, λοιπόν, δεν κοντεύει τώρα στα όριά του, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, με ευθύνη δική της και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που κλιμακώνεται και μέσα στην πανδημία, ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις.

Σκοπελίτες και Σκοπελίτισσες, 


Η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο μεταθέτει τις ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στους ανεμβολίαστους. Όμως, η επικέντρωση σε ένα μόνο μέτρο, όπως ο αναγκαίος εμβολιασμός, είναι εκ του πονηρού, αποσκοπεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων που φρόντισαν να διαμορφώσουν ένα σύστημα Υγείας όλο και περισσότερο αναντίστοιχο με τις λαϊκές ανάγκες.

Τώρα, η κυβέρνηση, με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», ενισχύει την επιχειρηματικότητα των δημόσιων μονάδων Υγείας, την εμπορευματοποίηση των εργασιών τους και αναθέτει στον ΕΟΠΥΥ ρόλο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας με ακόμα λιγότερες και ακριβότερες για τον λαό παροχές. Αυτή η κυβερνητική πολιτική, που άλλωστε υπηρετήθηκε κι απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί και τη βάση της συναίνεσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς κοινής αποδοχής ή με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα με κάποιο λογικό όμως αντίτιμο. 

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, αλλά συνεχίζει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς στην Υγεία, που το ένα μετά το άλλο τα αστικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσαν σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Είναι υπεύθυνες για το διαχρονικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς ακολουθούν τη στρατηγική των περικοπών, της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις δαπάνες για την Υγεία ως κόστος, για να δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο δισ. ευρώ.

Επί όλων των κυβερνήσεων έκλεισαν νοσοκομεία, συγχωνεύτηκαν κλινικές, επεκτείνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ΜΕΘ, με συνέπεια τη βαρβαρότητα που τη ζούμε σήμερα στο πετσί μας με τους χιλιάδες θανάτους, τα νοσοκομεία μιας νόσου και τις διαλογές ασθενών.

Τέρμα τα ψέματα λοιπόν! Και στο ζήτημα της πανδημίας, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, αναλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη ευθύνη που του αναλογεί: Της οργάνωσης του αγώνα μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η λαϊκή απαίτηση και πάλη για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία φωνάζουν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς:

- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

- Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.

- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.

- Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς, αύξηση των ωρών των σχολικών καθαριστριών.

- Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.

- Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία - Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας. Κανένας δεν περισσεύει στο σύστημα Υγείας.

- Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι,

Χαιρετίζουμε τα σωματεία υγειονομικών της Μαγνησίας, των συνταξιούχων, των εργαζομένων, τους συλλόγους ΕΒΕ και άλλων φορέων στο σύνολο τους πάνω από 30 φορείς που ανταποκρίθηκαν και υιοθέτησαν το ψήφισμα των σωματείων να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο και δεν αποδέχονται να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Νοσοκομείο του Βόλου και στις δομές της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.

Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ, συνεχίζουμε τη συζήτηση με όλους τους φορείς, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με διάφορες μορφές πάλης για να χτίσουμε το πραγματικό μέτωπο της Υγείας επειδή οι ανάγκες του λαού μας είναι μεγάλες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν τον 21ο αιώνα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη με την πανδημία, που έχουν στερέψει από υπομονή, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Δεν θα σιωπήσουμε! Δεν θα εξοικειωθούμε με το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, πεθαίνουν αβοήθητοι συνάνθρωποί μας!

Στον αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού δεν περισσεύει κανείς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.