Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ακρογιαλιές Δειλινά | Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Ξηρογιάννης μιλάει για την μουσική και το αμπέλι...

Ο Σκοπελίτης Γιάννης Ξηρογιάννης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού αλλά και του αμπελιού θα μας μιλήσει στην ταινία και για τα δύο. 


Πρώτη φορά πιάνει μπουζούκι πέντε χρόνων, ένα μπουζούκι που του έκανε δώρο ο παππούς του και η οικογένεια του τον ωθεί στη μουσική. Πρώτος του δάσκαλος ο Νίκος Σύρος, που δυστυχως τον αποχωριζεται γρήγορα, γιατί ο Νίκος φεύγει στη Γαλλία. Τότε αναλαμβάνουν οι φίλοι του, που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικια, και τον βοηθούν να εξελιχθεί στο μπουζούκι. Ο Κώστας Κοσύφης, ο Παναγιώτης Αστεριάδης, ο Γιώργος Αναγνώστου, ο Κωστής Λεμονής και ο Στέλιος Παχής του προσφέρουν απλόχερα τα εφόδια που χρειάζεται ένας μουσικός. Ο Γιώργος Ξηντάρης στην Ανατολή είναι επίσης ένα μεγάλο σχολείο για τον Γιάννη. 

Παίζει μπουζούκι γιατί το αγαπά και είναι στάση ζωής. Περνάει καλά όταν παίζει στα μαγαζιά γι΄ αυτό περνάει και ο κόσμος καλά, γιατί μουσική δίχως την έννοια της παρέας, όπως θα μας πει, δεν υπάρχει. Δηλώνει πως δεν είναι επαγγελματίας μπουζουξής, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί δηλώνουν πως είναι τόσο καλός που του αξίζει να είναι.

Εκτός από το μπουζούκι αγαπά και την οινοποιία. Γι’ αυτό σε μια έκταση 18 στρεμμάτων στον Πύργο Σκοπέλου, που ανήκε στη γιαγιά του και ήταν πρώην αμπελώνας, μαζί με τον συνέταιρό του Νίκο Βασιλούδη, προσπαθεί να αναβιώσει ό,τι υπήρχε παλιά. Με κόπο, ιδρώτα και τρέξιμο αυτή η έκταση έγινε αμπελώνας με την ποικιλία Λημνιό να κυριαρχεί, όπως και στο παρελθόν στο νησί και με όνειρο το κρασί τους να είναι τόσο καλό όσο ο περίφημος πεπαρήθειος οίνος. Εξάλλου ο Γιάννης, είπε, πως παίζει τραγούδια στα αμπέλια του και αυτά του χαρίζουν τους πιο νόστιμους καρπούς.

Στο ντοκιμαντέρ θα δούμε αυτό το υπέροχο μέρος και θα ακούσουμε τον Γιάννη να μιλά για το καλό κρασί και την καλή μουσική. Γιατί όπως μας είπε ο Χρήστος Μητρέντζης ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που θα φτάσει στο μαγαζί που παίζει κουρασμένος από το αμπέλι και με χέρια σκληρά από την δουλειά, αλλά θα πιάσει το μπουζούκι απαλά, με αγάπη και μεράκι.

Έπεται συνέχεια...
Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&t=4s
Υποστηρίξτε μας με →κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.