Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Χρήστος Κοσμάς | Ένας κιθαρίστας, μπουζουξής, ροκάς και λαϊκός


Ο Χρήστος Κοσμάς, ταλαντούχος μουσικός της κιθάρας και του μπουζουκιού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο και ζει ανάμεσα στο νησί και στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα ερεθίσματα στη μουσική έρχονται από το σπίτι του. Ο πατέρας του Σπύρος, ερασιτέχνης παίχτης του μπουζουκιού να ακούει ρεμπέτικα και η μητέρα του Βάσω να ακούει κλασική μουσική και Χατζηδάκη και ο Χρήστος κάπου εκεί ανάμεσα. 

Θυμάται τον εαυτό του να μεγαλώνει στα Δειλινά, στο Κάστρο και την Ανατολή, κοιμώμενος σε καρέκλες σαν παιδί και όπως μας λέει κατάλαβε αργότερα πως αυτό δούλευε “σαν υπνοπαιδεία” και πως όλα αυτά τα πράγματα δούλευαν υποσυνείδητα.

Στα 9 αρχίζει μαθήματα ακορντεόν με τον Γιώργο Μπετσάνη, αλλά λίγο αργότερα αρχίζει να ακούει ροκιές και η κιθαρα να τον ενδιαφέρει περισσότερο. Στα 18 την πιάνει στα χέρια του και δεν την ξανά αφήνει. Σπουδάζει στο Σύγχρονο Ωδείο της Θεσσαλονίκης ηλεκτρική τζαζ κιθάρα και απο τότε έχει παίξει σε διαφόρων προσανατολισμού μπάντες, απο ροκ, πανκ, τζαζ και φυσικά ρεμπέτικα και λαϊκά. 

Μας λέει πως παρότι ανδρώθηκε μουσικά στη Θεσσαλονίκη θεωρεί τον εαυτό του, όσο αφορά το μπουζούκι, πως ανήκει στη σκοπελίτικη σχολή. Πως ο ήχος του μπουζουκιού, όπως το παίζουν στο νησί δεν το χει συναντήσει άλλου και πως νιώθει τυχερός που έχει παίξει με τόσο καλούς  μπουζουξήδες στη Σκόπελο, ενώ τον Χρήστο Μητρέντζη τον θεωρεί Σκοπελίτη.

Στην ταινία θα μας πει πως όλες οι λαϊκές μουσικές έχουν κοινά μεταξύ τους γιατί πηγάζουν από το ίδιο υπόβαθρο, τη λαϊκή ψυχή. Θα μας διηγηθεί ιστορίες τού τότε και του τώρα και θα μας εξηγήσει πως είναι να είσαι και κιθαρίστας και μπουζουξής, και ροκάς και λαϊκός.

Ευχαριστούμε πολύ τον Χρήστο για την εκτέλεση του Ζωρζ Πιλαλί "Ο μπουφετζής" του Γιώργου Μπάτη, που την έπαιξε τέλεια στην κιθάρα του και ακούγεται στο τρέιλερ της ταινίας.

Έπεται συνέχεια...
Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&t=4s
Υποστηρίξτε μας με →κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.