Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ακρογιαλιές Δειλινά | Γιατί στη Σκόπελο η μουσική συμβιώνει με τη ζωή!


Η Σκοπελίτισσα ποιήτρια - συγγραφέας Μάρω Βλαχάκη, ή πιο σωστά η λαϊκή ποιήτρια όπως μας είπε, στο ντοκιμαντέρ ενώνει το χθες με το σήμερα. Αγαπά το ρεμπέτικο γιατί βασίζεται στους κανόνες της παράδοσης, σύμφωνα με τη μουσική της παιδεία, και γιατί όπως και το παραδοσιακό τραγούδι το ρεμπέτικο στηρίζει τη ντοπιολαλιά μας. 

Αναπολώντας τα χρόνια όπου ήταν μικρή θυμάται στη Σκόπελο κλαρίνα, βιολιά, σαντούρια και λαούτα και πάντα μα πάντα ακορντεόν. Μας διευκρινίζει πως πριν τον Γιώργο Ξηντάρη, τον Κώστα Καλαφάτη και τον Νικόλα Σύρο δεν έχει καμία ανάμνηση από μπουζούκια.

Μας εξηγεί πως όλο το νησί έχει ωραίες φωνές και πως η μουσική είναι μέσα στην καθημερινή ζωή του Σκοπελίτη, πως η γλώσσα έχει μελωδία στη Σκόπελο, πως όταν φωνάζεις τη γειτόνισσα ο ήχος θα έχει μέτρο και πως υπάρχει ρυθμός ακόμα και όταν ζητάς κάτι από τον μπακάλη.

Στην ταινία η Μάρω είναι ένας χείμαρρος, είτε πρόκειται να μας πει για τη ζωή και το τραγούδι, είτε για να μας διηγηθεί ιστορίες από τη νυχτερινή ζωή παλιότερων χρόνων της Σκοπέλου. Όπως τότε που στο μαγαζί της στην παραλία κρατούσε τις βαλίτσες των τουριστών για να μπορέσουν να πάνε στα Δειλινά και να τις πάρουν το πρωί, ώστε να φύγουν κατευθείαν με το καράβι μετά το γλέντι.

Γιατί στη Σκόπελο η μουσική συμβιώνει με τη ζωή!

Έπεται συνέχεια...

Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&t=4s


____________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.