Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γιάννης Ανδριώτης (Μαργιολής) μιλάει για το μεράκι του για τη μουσική και για τα γλέντια του νησιού

Ο Σκοπελίτης Γιάννης Ανδριώτης μεγαλώνει μέσα στις μουσικές, ακούει τις παλιές σκοπελίτικες καντάδες, θυμάται τον πατέρα του ν' ανοίγει την πόρτα, να κερνάει τους κανταδόρους κρασί και μεζέδες και να συμμετέχει. Τότε είναι που ο Γιάννης θ' αγαπήσει τόσο πολύ το ακορντεόν, που πλέον δηλώνει πως είναι η ζωή του και όταν παίζει και τραγουδάει βγαίνει όλη η ψυχή του. 

Στα οκτώ του χρόνια θα το πιάσει στα χέρια του και δεν θα το ξαναφήσει. Κεραμοσκεπάς το πρωί, από δέκα χρονών στην οικοδομή, και μουσικός το βράδυ, όση κούραση και να νιώσει από τη δουλειά το ακορντεόν θα του την πάρει. 

Στην ταινία θα μας μιλήσει για τις καντάδες και τους μουσικούς που γυρνούσαν τα σοκάκια του χωριού χαράματα, παρασέρνοντας το γλέντι απο την ταβέρνα, απο σπίτι σε σπίτι και θα μας δηλώσει πως είναι ο τελευταίος κανταδόρος του νησιού. Θα θυμηθεί ιστορίες από τα Δειλινά, είτε ως μικρό παιδί να βρίσκεται εκεί με τον πατέρα του και να γλεντάνε, είτε ως μουσικός πάνω στο πάλκο. Θεωρεί το μπουζούκι την καλύτερη συνοδεία για το ακορντεόν του και έχει παίξει με όλους τους μουσικούς του νησιού. 


Θα μας πει για τις "Καλές" που συμμετέχει 30 χρόνια και για τους παραδοσιακούς σκοπελίτικους γάμους και πως θα ήθελε να κρατηθούν όλα αυτά ζωντανά. Θα αναφερθεί επίσης στη συνεργασία του με τον Άκη Πάνου, η οποία του έμαθε πολλά και τον στιγμάτισε. Ο Γιάννης Ανδριώτης ή αλλιώς Γιάννης Μαριόλης, όπως φώναζαν και τον παππού του, ένα ψευδώνυμο που σήμαινε μερακλής και γλεντζές, στο ντοκιμαντέρ θα μας μιλήσει ακριβώς γι' αυτά, για το μεράκι του για τη μουσική και για τα γλέντια του νησιού.

Έπεται συνέχεια...

Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&t=4s

Υποστηρίξτε μας εδώ https://www.paypal.com/donate/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.