Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ο Καπετάνιος Πελοπίδας (Παντελής Λάσκας) και οι επαναστάτες Λασκαίοι

ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Ο Παντελής Λάσκας γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1915. Ήταν γιγαντόσωμος και λιγομίλητος. Εντάχθηκε από μικρή ηλικία στο ΚΚΕ, ανέπτυξε κομματική δράση και διώχθηκε την περίοδο της Δικτατορίας του Μεταξά. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και μετά την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στην Αθήνα.

ΠΕΡΩΝΗΣ ΦΩΤ. ΑΝΤΩΝΗΣ*

Η αθάνατη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης δεν έπαψε ποτέ να γεννάει ηρωικές μορφές. Μορφές βγαλμένες από την καλύτερη μαγιά που σμίλεψε ο λαός μας στους ματωμένους αγώνες για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, λαοκρατία.

Τέτοια μορφή υπήρξε κι ο θρυλικός Καπετάν-Πελοπίδας (Παντελής Λάσκας), όπως και όλη η οικογένειά του που δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα και θυσιάστηκε σύσσωμη. Ακριβός σύντροφος και συνοδοιπόρος του Άρη Βελουχιώτη σε όλες τις φάσεις της ηρωικής και μαρτυρικής συνάμα διαδρομής του. Ακατάβλητος και ικανότατος μαχητής, ηγετική φυσιογνωμία με σπάνιες οργανωτικές ικανότητες, δωρικός, ανυπόκριτα σεμνός, με μια ανυπέρβλητη ηθική ακεραιότητα να συνοδεύει όλη την πορεία του.

Σπάνιες ζωντανές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες αγωνιστούν ξεδιπλώνονται όχι μόνο για να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο του Πελοπίδα, αλλά και για να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της συγκρότησης του ΕΛΑΣ και του ΑΣΕ, κρίσιμες και ιστορικές μάχες, την τελευταία πράξη του δράματος του Άρη, τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών και την έγνοια για τη διαφύλαξη του λαϊκού χαρακτήρα του ΕΛΑΣ.

Μια άρτια τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη, καρπός πολύχρονης έρευνας.

_____________________

* Ο Αντώνης Περώνης του Φώτη και της Παναγιώτας Στούπα ή Νικολοπούλου γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1956. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στο Λουτράκι, όπου από το 1927 είχαν εγκατασταθεί μόνιμα οι πρόγονοί του (Ηπειρώτες μαστόροι). Οι γονείς του συμμετείχαν στο ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Τελείωσε την «Πάντειο», ενώ παράλληλα εργαζόταν ως τυπογράφος. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο φοιτητικό κίνημα και στη συνοικία του Περιστερίου μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Το 1981, κατόπιν δημόσιου γραπτού διαγωνισμού, προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου εργάσθηκε 33 χρόνια (1981-2013) σε υπηρεσίες συναλλαγής με το κοινό (Καταστήματα). Υπηρεσιακά ανελίχθηκε μόνο «κατ’ αρχαιότητα». Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση συνεργαζόμενος με την ΕΣΑΚ-Σ και αναδείχθηκε αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζόμενων στην τράπεζα (ΣΥΕΤΕ), καθώς και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Για μία 10ετία (2003-2013), υπήρξε γραμματέας και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στο Λουτράκι (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), όπου με πολλές δημόσιες ομιλίες του και δημοσιεύματα πρόβαλλε την τοπική εαμική αντιστασιακή ιστορία.

Συμμετείχε ως αθλητής σε αρκετούς αγωνιστικούς μαραθώνιους δρόμους και οδοιπόρησε σε μικρά και μεγάλα βουνά, αναζητώντας στη μεγαλοσύνη τους την έμπνευση και το φρονηματισμό.

Από πολύ νέος ενδιαφέρθηκε και «εντρύφησε» ακούραστα στη μελέτη της ιστορίας του επαναστατικού και εθνικολαϊκού κινήματος. Ο Πελοπίδας και τα αδέλφια του οι Λασκαίοι είναι ο πρώτος συγγραφικός καρπός αυτής της προσπάθειας. Εμβληματικά το βιβλίο δηλώνει την ιστορική του «όσφρηση και σύλληψη» ότι το ιστορικό σκηνικό που αφορά τους πρωταγωνιστές-αγωνιστές της περιόδου 1940-50 επιβάλλεται να επανεξετασθεί και να συμπληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.