Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ακρογιαλιές Δειλινά | Ο Σκοπελίτης δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Αναγνώστου


Ο Σκοπελίτης δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Αναγνώστου, μεγαλωμένος στην Αθήνα, στα 9 του χρόνια έχει την πρώτη επαφή με το μπουζούκι. Ο πατέρας του τον πιάνει απο το χέρι και ο Γιώργος, χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεται με ένα μπουζούκι στο Ωδείο του κιθαρωδού Αντώνη Πελεκάνου και αργότερα στη σχολή του Θοδωρή Δερβενιώτη. Ο πατέρας του αγαπούσε πάρα πολύ το λαϊκό τραγούδι, όντας απο τα 15 στην Αθήνα, θαμώνας στον Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάνου, στον Μητσάκη, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Γιώργου.

Στα 12, σε μια χοροεσπερίδα στη Σκόπελο, ο Γιάννης Παλαιολόγος τον ανεβάζει για πρώτη φορά σε πατάρι και παίζει δυο τρία τραγούδια. Τα καλοκαίρια της εφηβείας του τα περνάει στην Ανατολή. Δίπλα στον Γιώργο Ξηντάρη, τον Κώστα Κοσύφη, τον Θανάση Σύρο αρχίζει να παίζει μπουζούκι δειλά δειλά. Μας λέει πως ο Γιώργος Ξηντάρης πάντα άφηνε νέα παιδιά να παίζουν μαζί του, να μαθαίνουν στην πράξη το μπουζούκι και να τραγουδάνε μπροστά σε κόσμο και θυμάται αυτή την εμπειρία ως κάτι μαγικό. Στην Αθήνα παίζει για πρώτη φορά στη Ρεμπέτικη Ιστορία του Παύλου Βασιλείου, ένα ιστορικό μαγαζί που περνούσε όλη η Σκόπελος και η Αθήνα.

Θα μας πει πως όταν παίζει ένα τραγούδι πάντα σκέφτεται την πορεία και τον αγώνα που έχει κάνει ο δημιουργός του, για να προσφέρει ένα τραγούδι στον ελληνικό πολιτισμό και αυτό τον συγκινεί. Γιατί οι δημιουργοί του λαϊκού τραγουδιού ήταν πολυτεχνίτες για να επιβιώσουν και παρόλες τις δυσκολίες της ζωής άφησαν πίσω τους μεγάλη κληρονομιά. Στην ταινία ο Γιώργος θα μιλήσει για όλους τους Σκοπελίτες μουσικούς χρησιμοποιώντας συχνά τις λέξεις “σπουδαίος” και “εξαιρετικός” και έχει να πει τα καλύτερα λόγια για όλους. Επίσης έχει συμβεί και το αντίθετο, μιας και όλοι μάς έχουν μιλήσει για τον εξαιρετικό οργανοπαίχτη Γιώργο Αναγνώστου. Θα μας μιλήσει για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και ανάμεσα σε αυτά θα πει πως πρώτα πρέπει να είσαι σπουδαίος άνθρωπος και ύστερα σπουδαίος μουσικός. Κάτι που του έμαθαν οι συνεργασίες του, και νιώθει τυχερός γι αυτό, με τους μεγάλους Χρήστο Κωνσταντίνου, Νίκο Τατασόπουλο και Μανώλη Πάππο, ο οποίος έχει κάνει το "αγροτικό" του στα Δειλινά.

Έπεται συνέχεια...
Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&t=4s
Υποστηρίξτε μας με →κλικ εδώ

1 σχόλιο:

  1. Τι να πεις για τον Γιωργο πρωτα ανθρωπος και μετα καλλιτεχνης του μπουζουκιου για σου φιλεε θα τα πουμε παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.