Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ανακοίνωση εργαζομένων στον Τουρισμό | Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Για να μας τσακίσουν κι άλλο θα έκλειναν τις επιχειρήσεις τους, λόγω του καύσωνα δεν έκλεισαν ούτε για μια ώρα

Το τελευταίο διάστημα κι έχοντας μπει για τα καλά στη "high - season" αντιμετωπίζουμε δεκάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις στον  επισιτισμό - τουρισμό στη Σκόπελο.

Ωράρια λάστιχο με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ρεπό και δικαίωμα ούτε να αρρωστήσεις. Έχουμε μπει στον Αύγουστο και εργαζόμενοι αμείβονται με έναντι και μισθούς των 600 και 700€ και μισά ένσημα τη στιγμή που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα εδώ και 2 μήνες  και παραπάνω χωρίς μια μέρα ρεπό. Στα ξενοδοχεία η μαύρη εργασία βασιλεύει. Πρακτικάριοι με 300 και 400€, χωρίς ασφάλιση δουλεύουν ακόμα και 18 ώρες τη μέρα.

Τις τελευταίες μέρες με αυτό τον καύσωνα δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε, λες και θα ήταν παράλογο να κλείσουν 3 ώρες τα εστιατόρια και τα καφέ, όταν η θερμοκρασία έφτανε τους 40 βαθμούς και δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα.  Για την εργοδοσία είναι παράλονο, για όλους εμάς είναι απάνθρωπο.

Μα είναι δυνατόν άλλωστε να μην αξιοποιήσεις την... high season; Δούλεψε λίγες ώρες παραπάνω τώρα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, μέχρι λιποθυμίας, και θα τις πάρεις ρεπό μες στον χειμώνα που δε θα έχεις δουλειά...

Μάλιστα κάποιοι "επιχειρηματίες του τουρισμού" ήταν έτοιμοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους για να σταματήσουν ακόμα κι αυτοί οι γελοίοι έλεγχοι που έχουν απομείνει από την επιθεώρηση εργασίας. "Δεν μπορούμε να δουλέψουμε" ισχυρίζονται, επειδή π.χ. το 12 το βράδυ που σχολάμε στα χαρτιά, στην πραγματικότητα είναι μέχρι κλείσιμο, δηλαδή 2 το βράδυ στη high season. Ή επειδή είμαστε προνομιούχοι και δικαιούμαστε ένα ρεπό το οποίο ποτέ δεν βλέπουμε. Ή επειδή αντί για 4ωρο, 6ωρο και 8ωρο (σπάνια περίπτωση) που μας δηλώνουν ότι εργαζόμαστε εμείς δουλεύουμε από 10 μέχρι 15 ώρες τη μέρα. Κάποιοι μαγαζάτορες μάλιστα έφτασαν να ζητάνε και να θεωρούν λογικό να καταργηθούν τα ρεπό και ωράρια. Για να μας τσακίσουν κι άλλο θα έκλειναν τις επιχειρήσεις τους, λόγω του καύσωνα δεν έκλεισαν ούτε για μια ώρα.

Όλα αυτά βέβαια με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και με την ψήφιση του αντεργατικού τερατουργήματος, που κατήργησε τα ρεπό,  το 8ωρο και επέβαλε μέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, αλλά και τα πρωτόκολλα - λάστιχο που χρησιμοποιούνται στον τουρισμό για να είναι απρόσκοπτη η κερδοφορία των ξενοδόχων, των εφοπλιστών και των tour operators.

Η σκληρή πίεση, η εντατικοποίηση, η  δουλειά σε 2 και 3 πόστα και η παράταση του ωραρίου, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα διλήμματα και οι εκβιασμοί του τύπου «υγεία και ασφάλεια» ή «δουλειά και εισόδημα». Πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια, στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση  της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα και πέρυσι και φέτος,  γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων,  χωρίς να  τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών-τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που  τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Μάλιστα το  τελευταίο  διάστημα  είναι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί  μας και το μόνο που ελέγχει είναι αν μέσα σε αυτό τον καύσωνα και το ατελείωτο τρέξιμο, που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα, φοράμε τις μάσκες μέχρι τα μάτια.

Γιατί δεν πάνε στα πλοία να κάνουν ελέγχους, που έρχονται με τις ευλογίες της εργοδοσίας και του κράτους γεμάτα, χωρίς να τηρείται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Γιατί δεν κάνει ελέγχους για τον εμβολιασμό και τη σωστή ενημέρωση των εργαζομένων για το πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός; Γιατί δεν κάνει επί τόπου rapid test;

Προβάλλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα All you need is GREECE  και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης,  πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο. Την ίδια ώρα όμως αποδεκατίζουν πλήρως το δημόσιο σύστημα  υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι έναςπροορισμός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής.  Με την τραγική κατάσταση του Κ.Υ. Σκοπέλου, εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης με τον πληθυσμό να τριπλασιάζεται ή και να τετραπλασιάζεται.

Λέμε όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την περιστολή των δικαιωμάτων μας.  Ξέρουμε καλά ότι το θαύμα του τουρισμού, με τα ρεκόρ και τα αμύθητα κέρδη  χτίστηκε  πάνω  στα  θεμέλια  της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου και ότι δεν έδιναν δεκάρα για την υγεία και τη ζωή μας, ούτε πριν την κρίση, ούτε πριν την πανδημία, ούτε και τώρα. Φεύγουμε από τις επιχειρήσεις τους κυριολεκτικά παραπατώντας, τσακισμένοι, διαλυμένοι και απειλούμενοι από εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, ψυχολογική πίεση και τρομοκρατία.

Χωρίς την καμαριέρα δε στρώνονται τα δωμάτια, τα οποία χωρίς τον υπάλληλο υποδοχής δε διατίθενται στον πελάτη. Χωρίς το μάγειρα δεν ετοιμάζεται φαγητό, χωρίς το σερβιτόρο δεν σερβίρεται και χωρίς τον λαντζέρη δε θα μπορεί να σερβιριστεί και πάλι. Χωρίς το λαό να έχει δικαίωμα να κάνει διακοπές και αναψυχή δε θα γεμίζουν ποτέ τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να έχουν δουλειά όλο το χρόνο οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Όλοι οι  εργαζόμενοι ή  θα πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας,  ή θα βρούμε μπροστά μας ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα για μας και τις  οικογένειες μας.

Απαιτούμε:

-  Να τηρηθούν και να εφαρμοστούν όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

-  Τέλος στην απληρωσιά και στη μαύρη εργασία.

-  Να καταργηθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

-  Τις ημέρες του καύσωνα κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν κλιματίζονται τις μεσημεριανές ώρες.

-  Ενίσχυση του Κ.Υ. Σκοπέλου σε προσωπικό και υποδομές. Δεν δεχόμαστε καμία περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, με πρόσχημα την πανδημία.

-  Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  -  Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία.  Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.

ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ.

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

idiotikoi.skopelos@gmail.com

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΣΚΟΠΕΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.