Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ένας λεσεψιανός μετανάστης στη Σκόπελο!

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που συναντάμε λεοντόψαρο στη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου...

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού είχαν ως συνέπεια να ζεσταθούν τα νερά και στη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου, όπου η θερμοκρασία έφθασε και έως +10 C υψηλότερη απ' ό,τι συνήθως αυτή την εποχή. Αυτά τα ζεστά νερά ζήλεψε και το λεοντόψαρο, το οποίο έφθασε μέχρι τη Σκόπελο και το απαθανάτισε ο δύτης και εκπαιδευτής Θανάσης Φαδάκης, ο οποίος μας είπε:

«Το λεοντόψαρο, εισήλθε ως λεσσεψιανός* μετανάστης από την διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο! Χωροκατακτητικό είδος, με ελάχιστους φυσικούς εχθρούς, το συνάντησα για πρώτη φορά στη Νότια Σκόπελο! 

Πανέμορφο, με υπέροχα αλλά δηλητηριώδη στα αγκάθια, με μία υπέρμετρη σιγουριά για τον εαυτό του με πλησίασε αργά, καθώς κρύφτηκα σε ένα βράχο δίπλα του! «Λουλούδι της φωτιάς», όπως έλεγε και ο Μόγλης, για όποιον ανόητο θηρευτή τρυπηθεί από τα αγκάθια του! 

Η θάλασσα δεν σταματάει να μας εντυπωσιάζει!»

__________

*Λεσσεψιανή μετανάστευση ονομάζεται η μετανάστευση θαλάσσιων οργανισμών της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στη Μεσόγειο.

Το όνομα αυτό δόθηκε προς τιμήν του Φερντινάρντ ντε Λεσσέψ, αρχιτέκτονα και υπεύθυνου του έργου της διώρυγας του Σουέζ.

Οι θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι περνούν τη διώρυγα από την Ερυθρά Θάλασσα καταλήγοντας στη Μεσόγειο, ονομάζονται λεσσεψιανοί μετανάστες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.