Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Σκιάθου του ΚΚΕ για την 77η επέτειο από το κάψιμο της Σκιάθου από τους Ναζί

Το ΚΚΕ τιμάει όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό-ναζισμό με το όπλο στο χέρι, την προκήρυξη, στα βουνά , στα χωριά, στις πόλεις. Οι κάτοικοι του νησιού μας συμμετείχαν πρωτοπόρα μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

ΑΡΧΕΙΟ / 2019

Το κάψιμο του νησιού μας είναι ένα ακόμη έγκλημα του ναζισμού στη χώρα μας. Οι γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους από το πρωί της 23 Αυγούστου του 1944 ξεκινούν το εγκληματικό τους όργιο, εκτελώντας πρωτοπόρους σκιαθίτες και απειλώντας ότι θα προβούν σε γενικευμένες δολοφονίες ακόμα και μικρών παιδιών. Στη συνέχεια βάζουν φωτιά στα σπίτια του χωριού και με τους συνεργάτες τους επιδίδονται σε πλιάτσικο.

Η προσπάθεια που έγινε τα επόμενα χρόνια για να συσκοτιστεί η επέτειος, να συνδεθεί με θρησκευτικές εκδηλώσεις και να σβηστεί από την ιστορική μνήμη, έπεσε στο κενό.

Στο κενό επίσης θα πέσει και η προσπάθεια που κάνουν τα αστικά επιτελεία για εξισωθεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, με αιχμή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μία βαθιά κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Είναι τα εκατομμύρια των νεκρών κομμουνιστών, που μπήκαν μπροστά σε όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα για να τσακίσουν τους ναζί. Είναι οι 200 της Κοκκινιάς και του Κούρνοβο, οι εκτελεσμένοι από τους Βούλγαρους φασίστες στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι τα 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανθός του ΚΚΣΕ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τη θεωρία των δύο άκρων τη σπέρνουν τα αστικά επιτελεία αλλά τη θερίζουν με ιδιαίτερη θέρμη οι ναζιστές.

Τέτοιοι εκφραστές βρέθηκαν και στη Σκιάθο με όχημα πολιτιστικούς Συλλόγους – ΜΚΟ, που τα προηγούμενα χρόνια οργάνωναν εκδηλώσεις την ημέρα μνήμης άσχετες με το ιστορικό περιεχόμενο, ανακοινώσεις για την εξίσωση ναζισμού -  κομμουνισμού και με αρκετούς από αυτούς σήμερα να βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Είναι διαχρονικές και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών έως σήμερα που αρνούνται πεισματικά να διεκδικήσουν το αυτονόητο,την ένταξη της Σκιάθου στα μαρτυρικά από το φασισμό – ναζισμό χωριά της Ελλάδας. Ακόμα και τώρα, κουβέντα δεν βγάζουν για το λόγο που βρέθηκαν εδώ οι κατακτητές, δηλαδή η ναζιστική εγκληματική ιδεολογία, όπως βέβαια δεν έκαναν και για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, βρίσκοντας τη ναζιστική ιδεολογία “θεμιτή αρκεί να μην παραβαίνει τους νόμους”. 

Η πάλη ενάντια στο ναζισμό δεν μπορεί να αποσπάται από τον πραγματικό στόχο που είναι η πάλη για την οριστική ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Ο ναζισμός δεν είναι ένα ακόμα ιδεολογικό ρεύμα, αλλά είναι το τελευταίο καταφύγιο του συστήματος όταν πλέον η άρχουσα τάξη δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της στο λαό. Η αξιοποίηση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το σύστημα ήρθε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και «ξεφούσκωσε» όταν πλέον το σύστημα δεν την είχε ανάγκη. Η καταδίκη της δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό. Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά ότι όταν ο καπιταλισμός βρίσκεται μπροστά στην άνοδο του λαϊκού κινήματος αξιοποιεί τους ναζιστές για να την ανακόψει, σπέρνοντας το μίσος για τον εργαζόμενο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, για όποιον σηκώνει κεφάλι  ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα

Όσο οξύνονται τα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες από τη νέα οικονομική κρίση, όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, τόσο θα οξύνεται ο αντικομμουνισμός και η αξιοποίηση του φασισμού, ο οποίος θα αλλάζει μορφές και σχήματα προκειμένου να βρίσκει αποδοχή.

Στη Σκιάθο, ένα μέρος που ο λαός του στη συντριπτική του πλειοψηφία αγωνίστηκε ενάντια στο φασισμό – ναζισμό και έχει θρηνήσει τεράστιες απώλειες, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να τον αντιπαλεύουμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μνήμη.

Η ΚΟ Σκιάθου του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στις 7:15 το απόγευμα στο Ηρώο των νεκρών στο λιμάνι.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ↓↓↓

77 χρόνια από την πυρπόληση της Σκιάθου | 23η Αυγούστου, ημέρα τιμής και μνήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.