Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Οσμή καπνού και χαμηλή νέφωση πάνω από την Σκόπελο και την Αλόννησο

Επιφυλακή! Παρατήρηση από το Πυροφυλάκιο στην Πάνω Παναγίτσα, στο Παλούκι

Οσμή καπνού και αρκετές φορές καμένου πλαστικού, αλλά και χαμηλή νέφωση στην ατμόσφαιρα παρατηρείται σε Σκόπελο και Αλόννησο, με αποτέλεσμα κάτοικοι των δύο νησιών να ανησυχούν και να καλούν την Πυροσβεστική, ρωτώντας αν υπάρχει εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα ίδια ερωτήματα δεχθήκαμε και εμείς ως εφημερίδα και τα μεταφέραμε ως «ανησυχία των πολιτών», στον Προϊστάμενο του Π.Κ. Σκοπέλου, Αντιπύραρχο Ευάγγελο Κ. Καραμήντζα, ο οποίος μας είπε ότι στο νησί δεν υπάρχει πυρκαγιά, έχει έλεγχθει το δάσος μέτρο προς μέτρο από τη δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, το οποίο  βρίσκεται επί ποδός όλο το 24ωρο και ότι το αυτό φαινόμενο οφείλεται στις εκτεταμένες πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, που σε συνδυασμο με τους νότιους ανέμους έφεραν την οσμή και τον καπνό πάνω από τα νησιά μας.


Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του ΕΟΔΥ συστήνονται τα εξής:

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

- Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται το φαινόμενο

- Αν επιβάλλεται να μετακινηθείτε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε μάσκα υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

- Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα. Λειτουργήστε το κλιματιστικό με ανακύκλωση αέρα μόνο.

- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση και την άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών.

- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

- Οι ασθενείς με  χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται

- Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.