Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Έξαρση των θανάτων μεσογειακών φωκών

Την Πέμπτη 15 Απριλίου βρέθηκε νεκρή στην παραλία Περρή της Σάμου μια Monachus monachus. Η MOm ήρθε άμεσα σε επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Καρλοβασίου και τον Κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Κέντρου Καρλοβασίου κύριο Παργιανόπουλο, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία και συνέλλεξε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κτηνιάτρου, ο θάνατος της νεαρής αρσενικής φώκιας ήταν βίαιος αλλά δεν μπόρεσε να εκτιμήσει την ακριβή αιτία θανάτου.  
Αυτό είναι το ενδέκατο περιστατικό θανάτου που καταγράφει η MOm από τις αρχές του 2010. Πιο συγκεκριμένα από την 1/1/2010 έως και τις 19/04/2010 συγκεντρώθηκαν μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, 44 πληροφορίες για παρατηρήσεις μεσογειακής φώκιας σε όλη την Ελλάδα από τις οποίες οι 11 αφορούσαν σε νεκρά ζώα, για 4 εκ των οποίων υπήρχαν ενδείξεις για ηθελημένες θανατώσεις. 

Το γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα το 2009, οι παρατηρήσεις μέσω του Δικτύου της MOm ήταν 72 και οι νεκρές φώκιες έφτασαν τις 7, δείχνει μια έξαρση των θανάτων. Κι ενώ η Monachus monachus προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μία από τις βασικές απειλές για την επιβίωση του σπάνιου αυτού θαλάσσιου θηλαστικού. Από τις 20ετείς και πλέον μελέτες της MOm, έχει προκύψει ότι το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να εξαλειφθεί το φαινόμενο, η MOm υλοποίησε από το 2005 έως το 2009 το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life-Φύση με τίτλο: “MOFI: Μεσογειακή Φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις Ελληνικές θάλασσες”, με σημαντικότερο αποτέλεσμα το “Σχέδιο Δράσης”, που εκπονήθηκε από τη MOm, το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας και προτείνει την εφαρμογή θεσμικών, διαχειριστικών, οικονομικών, και τεχνικών μέτρων για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της αλληλεπίδρασης μεσογειακής φώκιας και παράκτιας αλιείας. 
Η MOm έχει ήδη καταθέσει το “Σχέδιο Δράσης” στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, και έχει ζητήσει την άμεση υιοθέτησή του και τη θεσμική κατοχύρωση των προτεινόμενων μέτρων του από την Πολιτεία. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα συλλογικά εθνικά και τοπικά όργανα των παράκτιων αλιέων, καθώς και τις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν αποτελεί κοινή πρακτική από την πλευρά των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων. Αντίθετα τα συλλογικά όργανά τους και οι ίδιοι καταδικάζουν κάθε μορφή παράνομης αλιείας, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες συνεργάζονται με τη MOm προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει αντίκτυπο στα θαλάσσια θηλαστικά όπως η μεσογειακή φώκια, στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και στους επαγγελματίες ψαράδες. 
Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο 210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.