Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Tράπεζα σπόρων

Έχεις σπόρο από άνυδρη αγγουριά;
Καμμιά καλοκαιρινή κολοκυθιά αλοννησιώτικη;
Σπόρο ντόπιας ντομάτας;
Νέοι -μερακλήδες- καλλιεργητές στις Σποράδες προσπαθούν να βρουν και να «σώσουν» τις ντόπιες ποικιλίες, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο διαβάζουμε στο www.archipelago.gr: «Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι.
Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.
Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου.
Αυτή η πιθανή εξέλιξη πρέπει να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία διατήρησης των τοπικών, παραδοσιακών, ενδημικών, μη-τροποποιημένων αγροτικών ποικιλιών.» 

3 σχόλια:

  1. Μπράβο για την πρωτοβουλία,και κυρίως για την εθελοντική ερευνητική δουλειά των ειδικών της ομάδας. Για να μη μετατραπεί όμως η "Τράπεζα Σπόρων" σε... "Μουσείο Σπόρων", πρέπει τα προϊόντα της έρευνας όχι μόνο να διατεθούν σύντομα στο εμπόριο, αλλά και σε ανταγωνιστικές τιμές... Όχι απλησίαστες-όπως γίνεται με τα πανάκριβα "βιολογικά" τρόφιμα...
    Παρασκευή Κουτούμπα
    Σκιάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Toυλάχιστον ας διασωθούν όσοι περισσότεροι σπόροι γίνεται..κι'ας είναι κι'ακριβοί....! Φτάνει που γίνεται η προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα, και συμμετέχουν επιστήμονες / ερευνητές απ'όλο τον κόσμο....! Αραγε έχουν σπόρους από προϊόντα Σκοπέλου...?? Πως μπορούμε να το μάθουμε αυτό....??
    Συγχαρητήρια πάντως....!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.