Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Eτών 17(!)

5 σχόλια:

  1. Γιάννης Καραγκιόζος13 Απριλίου 2010 στις 11:39 π.μ.

    Επιτρέψτε μου ορισμένες σκέψεις:Για όσους ασχολούμαστε με την ζώσα ποινική δικηγορία, αλλά και ιδιαιτέρως με την εγκληματολογική επιστήμη, παρατηρούμε μία συνεχή εξέλιξη, εναλλαγή και μετάλλαξη των μορφών εγκληματικότητας. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η αθρόα εισροή οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ανέβασαν κατά πολύ τους δείκτες της εγκληματικής δραστηριότητος. Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε ρατσιστικός συνειρμός, αρκεί να τονίσουμε ότι δεν ευθύνεται πάντοτε ο αλλοδαπός ο οποίος εγκληματεί.Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πλούσια ποινική νομολογία (απαλλακτικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων). Παρατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ανθρωποκτονίας, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος δολοφονίας (χρήση τσεκουριού)προδίδει την εθνικότητα του δράστη, Αφγανικής ή Πακιστανικής καταγωγής. Ενδιαφέρον όμως έχει να αναγνώσουμε τα αίτια αυτής της πράξης, οικονομικά, διαπροσωπικά ενδεχομένως κ.ο.κ. Αυτή η λογική πορεία θα μας οδηγήσει και στον τρόπο αντιμετώπισης του εγκληματικού φαινομένου, όχι μόνο κατασταλτικά (βρήκαμε το δράστη, τον δικάσαμε και τον φυλακίσαμε), αλλά κυριότατα προληπτικά. δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο για ένα θέμα που θα μπορούσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις με τις ώρες, αναφορικά με τη γενική και ειδική πρόληψη. Η άποψη του γράφοντος όλως επιγραμματικώς είναι ότι μόνο με την ομαλή ένταξη του εκάστοτε ατόμου, αλλοδαπού ή ημεδαπού, στον κοινωνικό ιστό, τον σεβασμό στην προσωπικότητά του, την επιμόρφωσή του και την αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου μπορούν να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και δη εγκληματικής δραστηριότητας.
    Γιάννης Καραγκιόζος
    Δικηγόρος-υπ. Διδάκτωρ Εγκληματολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή αν σκοτώσεις με μαχαίρι είσαι Αλβανός, αν σκοτώσεις με τα χέρια είσαι ΡωσοΠόντιος, αν σκοτώσεις με χειροβομβίδα είσαι Ρουμάνος, αν σκοτώσεις με πυραύλους είσαι Αμερικανός ...
    Να βρούμε ποιός θα μας σκοτώνει πιο πολιτισμένα, να μην λερώνει, να παραδίνεται αμέσως κλπ...
    ...ωραια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτό το blog κάποιοι γράφουν επώνυμα τις απόψεις τους και κάποιοι άλλοι, αδαείς και ανώνυμοι στρουθοκάμηλοι, προσπαθούν να τις διαστρεβλώσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο ίσως δεν υπάρχει επώνυμη συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης Καραγκιόζος13 Απριλίου 2010 στις 5:41 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε/κυρία 1:44Μ.Μ.
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεως και παρερμηνειών, οι σκέψεις που θέλησα να μοιραστώ με όλους τους χρήστες αυτού του ιστοτόπου, ως εκ της επιστημονικής και επαγγελματικής εξειδικεύσεώς μου, αποτελούν αμιγώς προϊόν επιστημονικής παρατήρησης, όπως τα ερευνά, τα παρατηρεί και τα αναλύει η επιστήμη της Νομικής, της Εγκληματολογίας, ταυτοχρόνως δε όπως προκύπτουν από την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική. Όπως προανέφερα, το μείζον θέμα το οποίο ανακύπτει, είναι αυτό της προλήψεως ασχέτως αν πρόκειται για ημεδαπό ή αλλοδαπό. Όταν δε στη Νομική και την Εγκληματολογία μιλάμε για πρόληψη, γενική ή ειδική, αναφερόμαστε κατ΄ουσίαν σε τρόπους, μεθόδους, αρχές και εν γένει στο πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε τον εν δυνάμει εγκληματία από την παραβατική του συμπεριφορά πριν αυτή εκδηλωθεί.
    Γιάννης Καραγκιόζος
    Δικηγόρος-υπ.Διδάκτωρ Εγκληματολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί προλαλήσαντες, επώνυμοι και ανώνυμοι,
    Ούτε ειδικός επί του θέματος είμαι, ούτε οι φιοριτούρες μ'αρέσουν. Απλά παρεμβαίνω επειδή τυχαίνει να ξέρω από κοντά ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τη συγκεκριμένη-όπου πάντα ο κοινός παρονομαστής είναι το γνωστό μοτίβο: εργοδότης Έλληνας με γνωριμίες και αρκετά ή πολλά λεφτά, εργαζόμενος αλλοδαπός, συνήθως χωρίς χαρτιά ή άδεια παραμονής-ή, ακόμα χειρότερα, με χαρτιά τα οποία όμως τα κρατάει σαν λάφυρο το "αφεντικό", το οποίο εκμεταλλεύεται και κακοπληρώνει τον εργάτη-ή δεν τον πληρώνει-με μόνιμο όπλο το γνωστό ρεφρέν: "μη μιλάς, γιατί σε πήγα στην αστυνομία"... Και φυσικά, σ'αυτό το κράτος δικαίου, ποιόν θ'ακούσει η αστυνομία; Τον εργάτη που'χει μήνες να πληρωθεί, αλλά που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του, ή τον εργοδότη-που παίζει πότε-πότε χαρτάκι και τα πίνει με το διοικητή της αστυνομίας;;... Δε λέω ν'αρπάξουν τις τσάπες όλοι οι δυσαρεστημένοι αλλοδαποί εργάτες, δεν παριστάνω το διάδοχο του Λένιν-όμως ας αναλογιστούμε ότι μπορεί με τη γαϊδουριά μας καμιά φορά να φέρουμε τους εργάτες μας στα όρια της αγανάκτησης. Κι η αγανάκτηση με την τσάπα είναι πολύ, μα πάρα πολύ κοντά-ασχέτου εθνικότητας, κύριε Καραγκιόζο...
    Παρασκευή Κουτούμπα
    Σκιάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.