Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το ξίφος του βασιλιά Στάφυλου


Σύμφωνα με την μυθολογία ο πρώτος οικιστής της Σκοπέλου ήταν ο Πεπάρηθος, από τον οποίο το νησί απέκτησε την αρχαία ονομασία του (Πεπάρηθος). Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κατοικήθηκε γύρω στον 15ο  αιώνα π.Χ. από Κρήτες, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την Κνωσό, με αρχηγό τον αδελφό του Πεπάρηθου, τον Στάφυλο, γιο του Θησέα ή του Διονύσου και της Αριάδνης.
Σύμφωνα με την Ph.D. Trckova-Flamee Alena (Dr Senior Lecturer History of Ancient Greek Art) ο Στάφυλος έγινε ήρωας και αναφέρεται μεταξύ των πενήντα Αργοναυτών που ταξίδεψαν με τον Ιάσονα στην Κολχίδα για να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Το 1936 ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, έφερε στο φως τα ευρήματα ενός μινωικού τάφου, ο οποίος αποδόθηκε στον Στάφυλο. Μεταξύ των πλούσιων κτερισμάτων του ευρέθη ένα ξίφος με χρυσή λαβή, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για χρήση στην εφημερίδα  «Βόρειες Σποράδες» τον Σεπτέμβριο του 2006. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους. Για την απόκτηση δικαιωμάτων δημοσίευσης απευθυνθείτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

2 σχόλια:

  1. Εχω τη γνωμη οτι οι αρμοδιοι του νησιου πρεπει να κανουν μια προσπαθεια να μεταφερθουν τα ευρηματα του πριγκιπα Σταφυλου στο δικο μας αρχαιολογικο μουσειο στη Σκοπελο, εδω που υπαρχει ο ταφος του και που επομενως εδω ανηκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή (-έ) αναγνώστρια (-η), θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Σκόπελος δεν έχει ακόμα Αρχαιολογικό Μουσείο. Διαθέτει βεβαίως Λαογραφικό Μουσείο, αλλά, με διαφορετικό αντικείμενο και σκοπούς από αυτά των αρχαιολογικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.