Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Για την παράνομη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών από τις κοινοτικές επιδοτήσεις των αγροτών

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου
Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και ταλαιπωρεί τους αγρότες και αφορά την παράνομη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, παρά το γεγονός ότι οι κοινοτικοί...
κανονισμοί δεν επιτρέπουν κανενός είδους παρακρατήσεις από τις κοινοτικές επιδοτήσεις των αγροτών, η κυβέρνηση «εφηύρε» τη μέθοδο της «εξουσιοδότησης» για την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ. Έτσι, ενώ η νομοθεσία προέβλεπε συγκεκριμένες διαδικασίες, αφενός για την υπογραφή των «εξουσιοδοτήσεων» αυτών από τους αγρότες και αφετέρου για την παραλαβή και την εν συνεχεία αποστολή τους από τους αρμόδιους φορείς στην ΑΤΕ, δυστυχώς πληθαίνουν τα παράπονα και οι καταγγελίες των αγροτών για παρακράτηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, χωρίς μάλιστα η ΑΤΕ να έχει λάβει τις «εξουσιοδοτήσεις» αυτές. Το χειρότερο είναι, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγγέλλεται ότι γίνεται παρακράτηση της εισφοράς όχι μόνο από τα ποσά των επιδοτήσεων, αλλά και από λογαριασμούς αγροτών που δεν έχουν ακόμη πιστωθεί με τα ποσά των επιδοτήσεων ή ακόμη και χωρίς ποτέ να υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις.
Στη συνέχεια οι βουλευτές επισημαίνουν, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με έγγραφό του στη Βουλή διαβεβαίωσε, ότι δε γίνεται καμιά παρακράτηση από τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις στους αγρότες, εκτός αν έχει προηγηθεί έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ καλούνται οι αγρότες στους οποίους έγινε παρακράτηση της εισφοράς από την ενιαία ενίσχυση, χωρίς να έχουν υπογράψει τη σχετική «εξουσιοδότηση», να επικοινωνήσουν με τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, να υποβάλουν «γραπτή αίτηση» για να εξεταστεί το πρόβλημά τους και εάν αποδειχτεί το παράνομο της παρακράτησης, θα τους επιστραφούν τα σχετικά ποσά. Αντί δηλαδή η Διοίκηση του ΕΛΓΑ και οι άλλοι συνυπεύθυνοι φορείς να επιλύσουν μόνοι τους τα όποια προβλήματα για τα οποία αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται, μεταθέτουν το βάρος πάλι στους αγρότες και τους ζητούν αυτοί να επικοινωνήσουν με τα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν «γραπτή αίτηση» για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που οι υπηρεσίες του Υπουργείου δημιούργησαν.
Καταλήγοντας τονίζουν ότι ο Έλληνας αγρότης βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και τα χρήματα των επιδοτήσεων είναι άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του. Για τους λόγους αυτούς ζητούν από τον Κώστα Σκανδαλίδη την άμεση παρέμβασή του, ώστε να αποτραπούν οι παραπάνω παράνομες δράσεις των τραπεζών και να ανασταλεί η είσπραξη των εισφορών διαμέσου της παρακράτησης των επιδοτήσεων, μέχρις ότου οι συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι φορείς επιλύσουν οι ίδιοι, δίχως την ταλαιπωρία των αγροτών, τα όποια προβλήματα δημιούργησαν με τις παράνομες και παράτυπες ενέργειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.