Γράφει η
Λίνα Λεμονή
Ιατρός βιοπαθολόγος
Μικροβιολόγος
Ο πόνος ο ίδιος δεν είναι μία διάγνωση αλλά μία ένδειξη ή προειδοποίηση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα κάπου στο σώμα. Πολλές φορές η ακριβής θέση του πόνου δείχνει που είναι το πρόβλημα, όπως στην περίπτωση του πόνου αγκώνων, επάνω από έναν άκαυστο τένοντα. Αλλά σε άλλες καταστάσεις η περιοχή του πόνου μπορεί να αφορά προβλήματα μακρινά, όπως στον πόνο ποδιών, ως αποτέλεσμα μετακίνησης ενός δίσκου που ωθεί ένα νεύρο στην πλάτη.
Οι τρεις φάσεις του πόνου είναι:
α. Άμεσος πόνος: επιπολής αισθητικότητα.
β. Οξύς πόνος: τραυματισμός, φλεγμονή, «οξύς».
γ. Χρόνιος πόνος.
Μιλάμε συχνά για ψυχοσωματικά προβλήματα, αλλά πιο σωστό είναι να μιλάμε για σωματοψυχικά προβλήματα, γιατί είναι πολύ συχνό να έχουμε αρχική αιτία στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στους μύες, με προεξέχοντα τον μυϊκό σπασμό π.χ πρόβλημα στους παρασπονδυλικούς μύες, τα οποία ακολουθούνται από...
συνοδά παρεπόμενα ψυχικά προβλήματα όπως άγχος, φοβία, καταθλιπτική διάθεση, αυπνία κ.α.
Αναζήτηση προβλημάτων στον αυχένα, στη ράχη, την οσφύ και θεραπεία τους με βελονισμό συχνά θα οδηγήσει σε ύφεση συνοδών προβλημάτων ψυχισμού ή σπλάχνων π.χ. αυπνία, κολίτιδα, γαστρίτιδα κ.α.
Η είσοδος της βελόνης στο μυ προκαλεί:
-Ενεργοποίηση της μυϊκής ατράκτου
-Τοπική σύσπαση
-Ενεργοποίηση της περιοχής
-Ενεργοποίηση εργοϋποδοχέων (μηχανικοί υποδοχείς που στέλνουν σήματα στο ΚΝΣ ότι υπάρχει ερέθισμα), ο μυς παράγει έργο, παράγεται Τε Τσι. Όταν προκαλούμε Τε Τσι ενεργοποιούμε τα κατιόντα συστήματα αναστολής του πόνου, το DNIC (Difuse Noxius Inhibirory System). Πρέπει να προκαλέσουμε Τε Τσι για να πάρουμε DNIC αντίδραση, αλλά να μην είναι τόσο ισχυρή η διέγερση ώστε να ενεργοποιήσουμε το CCK σύστημα ενίσχυσης του πόνου.
Ο συνδυασμός τμηματικής και μη τμηματικής διέγερσης οδηγεί σε ισχυρότερη και μακρύτερης διάρκειας δράση του βελονισμού στο χρόνιο πόνο. Άρα είναι καλύτερος ο συνδυασμός τοπικών και μακρινών αρχαίων σημείων. Τα μακρινά θα ενεργοποιήσουν το DNIC σύστημα, τα τοπικά σημεία θα ενεργοποιήσουν τον τμηματικό μηχανισμό αναστολής του πόνου μέσω των οπιοειδών, το ίδιο θα συμβεί με ενεργοποίηση των σύστοιχων σημείων του άλλου μέρους (π.χ του άλλου γόνατος).
Ο βελονισμός διεγείρει το ενδογενές σύστημα αναλγησίας σε πολλά επίπεδα και με πολλούς μηχανισμούς, ενώ τα φάρμακα δρουν θεραπευτικά μέσω ενός μηχανισμού.
Οι επώδυνες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι: 1. Μυοσκελετικοί πόνοι. 2. Οστεοαρθρίτιδα (γόνατος,ισχίου, ώμου, αγκώνα). 3. Κεφαλαλγίες. 4. Ημικρανίες. 5. Οσφυαλγία – ισχυαλγία. 6. Αυχενικοί πόνοι. 7. Ινομυαλγία. 8. Νευραλγία τριδύμου. 9.Πάρεση προσωπικού νεύρου. 10. Δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου). 11. Αθλητικές κακώσεις. 12. Μετεγχειρητικός πόνος. 13. Σύνδρομα υπερχρήσης. 14. Καρκινικός πόνος. 15. Ψυχογενής πόνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.