Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή: Επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011

Κατάθεση 2 τροπολογιών από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 και για την Παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 2 τροπολογίες-προσθήκες επί Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην πρώτη τροπολογία-προσθήκη που αφορά στην ανάγκη επαναφοράς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι είναι σαφές ότι η ανεπαρκέστατη μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όταν η αύξησή του από τον Μάρτιο του 2011 ήταν 1471%, δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα, αφού «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξακολουθήσει να είναι απλησίαστη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές και του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα».
Τονίζουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο. Μάλιστα η αναποτελεσματικότητα του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από την απώλεια 237 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό, πολλά νοικοκυριά να στερηθούν το αγαθό της θέρμανσης εν μέσω χειμώνα. Παράλληλα, ανυπολόγιστη ήταν η οικολογική καταστροφή που...
προκλήθηκε από την λαθροϋλοτομία που κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και την ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα, επειδή οι πολίτες, προκειμένου να θερμανθούν, έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα “εξόντωσης” των πολιτών (Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί και ερώτηση προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την τροπολογία αυτή, προτείνουν την «άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος, με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011». Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90€/λίτρο, από 1,20€ που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες».
Στη δεύτερη τροπολογία-προσθήκη που αφορά στην ανάγκη παροχής δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζουν ότι η «προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο», επισημαίνουν ότι από μόνη της η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν είναι αρκετή να δώσει λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών, καθώς οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει μία σειρά από ευπαθείς ομάδες στην απόλυτη φτώχεια.
Ζητούν συνεπώς την εξασφάλιση δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες μέχρι 1.200 Kwh το τετράμηνο, ως την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός νοικοκυριού, ενώ για κατανάλωση μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα και μέχρι τις 2.000 Kwh, να υπάρχει χρέωση σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Ζητούν επίσης την αυτόματη ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις, των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, ή την αναδρομική ένταξη των καταναλωτών αυτών στο προηγούμενο πρόγραμμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής και αυτών των δόσεων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι, το κόστος αυτής της παροχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι μόνο από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και από «την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ)» και «την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.