Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Λιβελούλες, οι δεινοί θηρευτές του ζωικού βασιλείου!

Οι λιβελούλες θεωρούνται από τους ανθρώπους από τα πιο συμπαθητικά έντομα μαζί με τις πεταλούδες και τις πασχαλίτσες. Ωστόσο, νέες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα έντομα είναι από τους πιο μοχθηρούς θηρευτές του ζωικού βασιλείου με το ποσοστό επιτυχίας τους να αγγίζει το 95%! Τα αφρικανικά λιοντάρια είναι παντοδύναμα αιλουροειδή και ελάχιστα ζώα γλιτώνουν αν πέσουν ανάμεσα στα νύχια τους. Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι βασιλιάδες των ζώων, αισθάνονται τυχεροί όταν...
οι προσπάθειες να συλλάβουν τη λεία τους στέφονται με επιτυχία μόνο στο 25% των περιπτώσεων.

Από την άλλη μεριά, στη θάλασσα, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες διαθέτουν 300 κοφτερά δόντια, αλλά οι επιθέσεις για να κατασπαράξουν τη λεία τους έχουν αποτέλεσμα μόνο στο 50% των περιπτώσεων. Μακριά από τις αφρικανικές στέπες και τους αφιλόξενους ωκεανούς, η μικρή και «χαριτωμένη» λιβελούλα, ένα κολεόπτερο που στην καθομιλουμένη αποκαλείται ελικοπτεράκι, συγκαταλέγεται στα πιο συμπαθητικά έντομα αλλά και ένα από τα πιο επιδέξια και μοχθηρά είδη θηρευτών σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.

Σύμφωνα με τους New York Times, νέες μελέτες έδειξαν πως όταν η λιβελούλα «απογειώνεται» για να τραφεί με άλλα έντομα, οι εφορμήσεις της για το καταβρόχθισμα της λείας στέφονται κατά 95% με επιτυχία. Και είναι απίστευτα λαίμαργα έντομα. Ο Στέισι Κομπς που μελετά τις βιοχημικές  ιδιότητες της λιβελούλας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, διαπίστωσε μια φορά στο εργαστήριο ότι το συγκεκριμένο έντομο είχε φάει 300 μύγες χωρίς σταματημό.

Οι λιβελούλες, όπως λέει η Παλόμα Γκονζάλεθ Μπελίντο από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας του ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντζ Χολ, είναι επιδέξιοι αεροπλόοι. Μπορούν να αιωρούνται, να εφορμούν, να πετούν προς τα πίσω, πάνω και κάτω, να περιστρέφονται 360 μοίρες γύρω από τον άξονά τους και να αγγίζουν ταχύτητες 50 χλμ./ώρα. Ο Ρόμπερτ Ολμπεργκ από το Union College στη Νέα Υόρκη λέει ότι οι λιβελούλες διαθέτουν τα μεγαλύτερα μάτια στον κόσμο των εντόμων. Είναι ένα ζευγάρι από σφαίρες - καθεμία από τις οποίες αποτελείται από 30.000 τμήματα σαν pixels - και καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος του κεφαλιού τους. «Είναι πολύ ευρύ το οπτικό τους πεδίο. Μπορούν να σε βλέπουν τόσο τη στιγμή που πετούν προς εσένα όσο και όταν έχουν απομακρυνθεί από σένα».

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.