Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Υπό επιτήρηση το δαμάσκηνο Σκοπέλου

"Τρόικα" στην Σκόπελο

Υπό διαρκή και αυστηρή "επιτήρηση" βρίσκεται το μοναδικό το δαμάσκηνο Σκοπέλου από την "τρόικα" των Δρ. Αλεξ. Παπαχατζή, Καθηγητή Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας, Δρ. Ιωάννη Βαγγέλα, Καθηγητή Εφαρμογών (Φυτοπαθολογίας) ΤΕΙ Λάρισας, τμ. Φυτικής Παραγωγής και Δρ. Γεώργιο Ζακυνθινό (κλικ), αν. Καθηγητή ΤΕΙ Καλαμάτας, Εργαστήριο Βιολογίας και Τεχνολογίας Οπωροκηπευτικών, οποίοι βρίσκονται (κλικ) συχνά πυκνά στο νησί, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε κτήματα με δαμασκηνιές και συζητώντας με παραγωγούς, φορείς και την δημοτική αρχή για το σκοπελίτικο δαμάσκηνο, την ταυτότητά του, την τυποποίηση και προώθηση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον άνθρωπο, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια δραστηριότητα στους κατοίκους του νησιού, ενώ προετοιμάζεται, και αν όλα πάνε καλά σύντομα θα ανακοινωθεί, διεθνές συνέδριο για το Δαμάσκηνο στη Σκόπελο.

Ο καθηγητής Αλεξ. Παπαχατζής σε ένα
δένδρο ποικιλίας "Αυγάτο"
στο κτήμα Γρυπιώτη
Η εφημερίδα "Βόρειες Σποράδες" συναντήθηκε με τον καθηγητή Δρ. Αλεξ. Παπαχατζή ο οποίος υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι η φύση της Σκοπέλου και ειδικά το σκοπελίτικο δαμάσκηνο είναι ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο, που αν αναπτυχθεί σωστά το νησί δεν θα εξαρτάται οικονομικά από τον Τουρισμό.

Ο κ. Παπαχατζής μεταξύ άλλων μας είπε:
«Υπολογίζουμε ότι με 60 δένδρα σε κάθε στρέμμα στην πλήρη παραγωγή, η οποία επιτυγχάνεται σε 5-6 έτη θα μπορέσει να αποδώσει 2 - 2½ τόνους καρπό, που σημαίνει 700-800 κιλά αποξηραμένο δαμάσκηνο. Αυτή η παραγωγή με 10 - 13 ευρώ το κιλό που έχει σήμερα το σκοπελίτικο δαμάσκηνο θα αποφέρει στο παραγωγό τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε καλλιεργούμενο στρέμμα.»
Αυτή την περίοδο τί προσπάθειες γίνονται;
«Έχουμε πάρει δείγματα φυτικών ιστών και ήδη στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΤΕΙ Λάρισσας εμβολιάσαμε με "μάτια" τις 3 ποικιλίες της Σκοπέλου. Στο επόμενο βήμα θα εξασφαλίσουμε καθαρό γενετικό υλικό, απαλλαγμένο από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν όλα τα πυρονόκαρπα και τελευταία να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες επιλογές σε κάθε ποικιλία ξεχωριστά για να γίνει πιο εύρωστη, πιο παραγωγική και χωρίς προβλήματα στην ανάπτυξή της…»
Ο καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός

Ο Γιώργος Ζακυνθινός, ειδικός στις "σούπερ τροφές" με πολλά άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μας είπε πριν από λίγο:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο εργαστήριο και προχωράμε σε γενετική ταυτοποίηση του σκοπελίτικου Δαμάσκηνου με τις 3 παραλαγές του και σε τροφοθρεπτικούς προσδιορισμούς που σχετίζονται με την καλή κατάσταση των οστών στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες… Περισσότερα θα πούμε στη Σκόπελο στο τέλος του μήνα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.