Με καινοτομίες, όπως το Πανόραμα Ελληνικών Φυλών Ζώων, στο οποίο θα παρουσιαστούν και αυτόχθονα είδη υπό εξαφάνιση, ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, η 7η διεθνής έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία «Zootechnia 2011».
skopelos Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και θα συμμετάσχει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Φυλής Σκοπέλου ο οποίος θα εκθέσει την μοναδική ΑΙΓΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ η οποία εκτρέφεται στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος, και συναντάτε στα ερημονήσια Κυρά Παναγιά, Περιστέρα ή Ξηρό, Γιούρα, Σκάτζουρα και σε μικρά ξερονήσια όπως το Πιπέρι και η Ψαθούρα.
Όσον αφορά την καταγωγή της δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, πιθανόν να προέκυψε από τη διασταύρωση με την άγρια αίγα που εκτρέφεται στη νήσο Γιούρα, κοντά στην Αλόννησο. Μαρτυρίες Σκοπελιτών αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε από τις τοπικές περιβαλλοντικές - καιρικές συνθήκες του νησιού και με την ελεγχόμενη αναπαραγωγή επί σειρά ετών από προοδευτικούς κτηνοτρόφους που έγκαιρα ξεχώρισαν τα ζώα εκείνα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση των κοπαδιών τους.
Πολύ όμορφη η σκοπελίτικη γίδα αλλά η Γλωσσότκια η προβατίνα είναι πιο όμορφη. Άλλωστε είναι γνωστό οτι οι γλωσσότσες ειναι πιο όμορφες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα απο την πλάκα συγχαρητήρια στο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό σκοπέλου για τη κίνηση του....
Μπράβο στον κ. Βασιλούδη για την στήριξη και την προώθηση της γίδας φυλής-Σκοπέλου και για την προβολή της μέσα από τα κανάλια mega και
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤ 3
ναι φίλε έχεις δίκιο, η γίδα φυλής σκοπελου θα μας κανει τοσο διασημους σα νησι ενδο-ελλαδικα που δεν εχουμε αναγκη απο τους μεσογειακούς
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι από τιποτα άλλο για την προβολη μας
μπραβο και παλι μπραβο
Οι κτηνοτρόφοι του νησιού οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην δήμαρχο μας, γιατί αν και γεωπόνος στο επάγγελμα, ακόμα και όταν δεν ήταν δήμαρχος έκανε αξιόλογη δουλειά με την γίδα φυλής Σκοπέλου και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να τις επικροτούμε γιατί είναι καλές για το συμφέρον της Σκοπέλου και για την βιοποικιλότητα της.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 29 Ιανουαρίου 2011 10:26 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή-
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Ο καθένας στο είδος του και στο αντικείμενό του κάνει καλή δουλειά.
Είστε καλά όλοι, ο κτηνοτροφικός έχει συμβούλιο, επιστημονικό συνεργάτη, πρόεδρο, μέλη και εργαζομένους, δεν νομίζω ότι ο κ. Βασιλούδης είχε καμία ανάμειξη στην πρόοδο του Συνεταιρισμού για να του πουν και ευχαριστώ....., αυτή είναι δουλειά του Συνεταιρισμού όπως εκπροσωπείται και των μελών του....θα τρελλαθούμε εντελώς. Όσο για το σχόλιο του 4:08, πικρόχολο και άστοχο,λυπάμαι. Το αρνάκι της Γλώσσας που είναι οεοοοο? Το έφαγε ο κακός ο λύκος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρνάκι κατάπιε την Γλώσσα του και δεν μπορούσε να φωνάξει για να σωθεί όταν το έτρωγε ο κακός ο λύκος. Ας πρόσεχαν ορισμένοι να μην έβαζαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, όχι γιατί είναι κακός, αλλά έτσι είναι από την φύση του και δεν μπορεί να αντισταθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι οι γίδες δεν επιτρέπεται να βόσκουν στα καμμένα του Αγνώντα, ή επιτρέπεται μόνο για την γίδα φυλής-Σκοπέλου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κτηνοτρόφοι κοιτάζουν το συμφέρον τους και βόσκουν τις γίδες τους όπου θέλουν, αλλά και για μας που έχουμε τα δωμάτια μας στον Αγνώντα αλλά και για όλο το νησί συμφέρον είναι να πρασινήσει ξανά ο τόπος, καλό θα είναι να περιορίσουν την βόσκηση στις τεράστιες εκτάσεις που έχουν περιφράξει και να μην τα θέλουν όλα δικά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δύο σχόλια (1 Φεβρουαρίου 2011 10:40 μ.μ. και 1 Φεβρουαρίου 2011 11:15 μ.μ.) δεν τα καταλάβαμε. Πες τε παιδιά και σε μας τι εννοείτε με τα υπονοούμενα λύκος, αρνάκια, κλπ…
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 1 Φεβρουαρίου 2011 4:15 μ.μ. Καλό το σχόλιό σου. Μόνο για τις γίδες είχε γνώσεις, δυστυχώς.
@ 3 Φεβρουαρίου 2011 11:00 μ.μ. To δασζρχείο τι κάνει; ή είναι ανύπαρκτο κι αυτό;
Αυτοί που αφήνουν τα γιδάκια τους και βόσκουν στα καμμένα καλά θα κάνουν να προσέχουν, αλλά σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν ακόμα μερικά παραδοσιακά επαγγέλματα όπως οι κτηνοτρόφοι, μην λιθοβολείτε....έλεος. Αφήστε και τους υπόλοιπους να ζήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι καλύτερα να τα βάλατε με κάποιον άλλον που έκοψε το πράσινο και το έκανε ιδιοκτησία του για να πλουτίσει και όχι με τα σπάνια γιδάκια....γιατί όπως είπε και ο κος Αγοραστός χθές η Σκόπελος μόνο δυο γνήσια είδη έχει να δείξει προς τα έξω το δαμάσκηνο και την γίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεκτος από το δαμάσκηνο και την γίδα έχει και κάτι άλλο (ίσως πιο σημαντικό ακόμα) και καλά θα κάνετε να μην το ξεχνάτε: ΤΟ ΔΑΣΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος τον/την 10/02/2011 1:59 και 2:02 που ανυσηχεί για το επαπειλούμενο έιδος " γνήσια σπάνια γιδάκια φυλής Σκοπέλου-Σκοπέλου".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω να τα έβαλε κανένας με τα σπάνια γιδάκια, τα γιδάκια κάποιος τα κατευθύνει στα καμμένα μάλλον όχι γιατί δεν προσέχει αλλά γιατί όλοι ξέρουμε ότι τους αρέσει το φρέσκο χλωρό χορταράκι, αλλά όμως στο διάβα τους δεν αφήνουν τίποτα να πρασινήσει, ούτε να αναπτυχθούν νέα δέντρα.
Τα σπάνια γιδάκια είναι πραγματικά ευλογία που υπάρχουν και στο νησί μας για πάρα πολλούς λόγους, αλλά και η ύπαρξη του δάσους της Σκοπέλου είναι ευλογία για ακόμη περισσότερους λόγους. Το γεγονός ότι είναι ευλογία τα σπάνια γιδάκια δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο ελαφρυντικό οι τσοπάνηδες όταν αυτά μπαίνουν μέσα στα κτήματά μας και ρημάζουν τα δεντράκια μας που τα έχουμε μεγαλώσει εδώ και τόσα χρόνια με τόσους κόπους ούτε όταν μπαίνουν στα κάμμενα και εξαφανίζουν κάθε μορφή βλάστησης.
Συμφέρον της Σκοπέλου είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν και τα σπάνια γιδάκια και τα δάση μας, αυτό μπορεί να γίνει εαν "περιορίσουν" οι κτηνοτρόφοι τα γίδια τους μέσα στις εκτάσεις που έχουν φράξει γι΄ αυτόν τον σκοπό, δεν νομίζω ότι είναι και κάτι το ακατόρθωτο;
Γιατί και αυτοί οι πέντε-Δέκα κτηνοτρόφοι που υπάρχουν έχουν και αυτοί απολάβές από τον τουρισμό με διάφορες μορφές.