Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου για το ν/σ «Βιοποικιλότητα - Natura 2000»

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή (αρχές Φεβρουαρίου) το νομοσχέδιο με την επωνυμία "Βιοποικιλότητα, Natura 2000", που προβλέπει μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στις προστατευμένες περιοχές με όρια τα δέκα (10) στρέμματα. Επίσης καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα (εντός ζώνης, πάνω στον επαρχιακό κλπ) και μειώνουν δραστικά το συντελεστή δόμησης στο 2%.
Το νομοσχέδιο αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια του κοινοτικού δικαίου και τις αρχές της «βιώσιμης» και «πράσινης» ανάπτυξης. Παρά την πράσινη ρητορική και τις κορώνες...
για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των περιοχών ειδικού κάλλους, σπάνιων βιότοπων, υγρότοπων κλπ. μια προσεκτική μελέτη του αποκαλύπτει ότι αφήνει πολλά διάπλατα παράθυρα για να προωθηθεί η εμπορευματοποίηση του πλούτου της χώρας μας.

Χαρακτηριστικά σημεία του Νομοσχεδίου που τεκμηριώνουν την άποψη μας αυτή είναι:
Με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 17 ανατίθεται απευθείας με σύμβαση, η ευθύνη διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών σε νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ), χωρίς καν την έκδοση Π.Δ. (Προεδρικού διατάγματος). Στα ίδια πρόσωπα μπορούν να ανατίθεται το σχέδιο επιστημονικής παρακολούθησης των υπό προστασίαν οικοσυστημάτων αλλά κ' η αξιολόγηση του έργου του!
Με τη διάταξη της παράγ. 6 του άρθρου 8 επιτρέπεται η χωροθέτηση έργων και η έγκριση επενδυτικών σχεδίων μέσα σ' αυτές τις περιοχές, με την επίκληση λόγων "επιτακτικού δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος". Ανοίγει έτσι διάπλατα ο δρόμος για fast track επενδύσεις (βλ. Αστακό, Γράμμο).
Στις διατάξεις των υπολοίπων άρθρων του, υπάρχουν παράθυρα για "νομιμοποίηση" αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, καθώς και εξαιρέσεις για οικοδόμηση σε περιοχές κομμένες (πχ. καμμένα Αττικής).
Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά μας πείθουν ότι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος δεν ενδιαφέρονται όσοι εκπόνησαν και προωθούν το Νομοσχέδιο. Αυτό άλλωστε αποκαλύπτει και ο τρόπος που καθορίστηκαν οι περιοχές Natura σε όλη την Ελλάδα κ' τη Σκόπελο, που έγινε αυθαίρετα, χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και χωρίς συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες (Δήμους κλπ.).
ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ αυτό το Νομοσχέδιο, γιατί παραδίδει τη γη μας "φιλέτο" στα μεγάλα συμφέροντα, γιατί απαξιώνει ολοσχερώς την αξία της (ούτε 1% δεν έχει γήπεδα πάνω από 10 στρ) καιΗ γιατί θα μας καταδικάσει σε πλήρη οικονομικό μαρασμό. Οι συνέπειες του θα είναι ολέθριες για όλους μας, ακόμα και γι' αυτούς που δε φαίνονται να θίγονται άμεσα.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλο το λαό της Σκοπέλου σε αγωνιστική επαγρύπνηση, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να σταματήσουμε την καταστροφή που απειλεί εμάς, τα παιδιά μας και τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.