Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επετειακή εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη

Χθες, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, στις 7.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Σκιάθου αφιερωμένη στη μνήμη του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμησή του. Στη διοργάνωσή της συνέβαλαν το Σπίτι - Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη και η Δημοτική Επιχείρηση «Αναπτυξιακή Σκιάθου».
Στην εκδήλωση παρέστησαν...
εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, των αρχών και υπηρεσιών, καθώς και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι βίωσαν μια εκπληκτική και μοναδική εμπειρία.

Με την παρουσία τους τίμησαν το αφιέρωμα οι κ.κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Νικόλαος Κυρ. Πλωμαρίτης, Δήμαρχος Σκιάθου, Γ. Μιχελής, Δήμαρχος Σκοπέλου, Γ. Καλτσογιάννης, Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας, Φίλιππος Χήρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Σποράδων, Δημήτριος Διολέττας, Αντιδήμαρχος Σκιάθου, Μοσχαδώ Κανταράκη, Αντιδήμαρχος Σκιάθου και εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σκιάθου, καλωσόρισε τους καλεσμένους, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος. Τόνισε δε ότι είναι χρέος των Σκιαθιτών να τιμούν και να μνημονεύουν πάντα το μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη, ο οποίος από τη «γωνιά του Παραδείσου του», όπου βρίσκεται πάντα μας βλέπει και μας συμπαραστέκεται. Ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Σκιάθου ετοιμάζεται, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, για τη συνδιοργάνωση του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο τέλη Σεπτέμβρη του 2011.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κωνσταντίνος Αγοραστός και τόνισε ότι είναι διπλή η ικανοποίηση και η χαρά του, που βρέθηκε στη Σκιάθο, διότι η πρώτη επίσκεψη ως του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις Σποράδες συνέπεσε με αυτή την σημαντική εκδήλωση για τον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων», τον Αλ. Παπαδιαμάντη, που τον θεωρεί ότι ανήκει στους επιφανέστερους, τους διαπρεπέστερους των Θεσσαλών. Επεσήμανε ο κ. Περιφερειάρχης ότι ο Αλ. Παπαδιαμάντης αποτελεί στοιχείο αναφοράς για την ελληνικότητα, για την ελληνική αυτοσυνειδησία και ταυτόχρονα για την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ακόμη τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Σκιάθου με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών διοργανώνουν φέτος διεθνές συνέδριο στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη, το Σεπτέμβριο του 2011 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δέκα και πλέον χώρες και πως είναι αυτονόητο ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη. Συνεχίζοντας επιβεβαίωσε ξανά ότι οι Σποράδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του. Ο κ. Περιφερειάρχης έκλεισε το χαιρετισμό του με ευχές και με την προτροπή του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Βασιλική Λαμπροπούλου, φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, η οποία εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Ο ανέστιος και πλάνης “Αμερικάνος” του Αλ. Παπαδιαμάντη», επιχειρώντας μια ερμηνευτική προσέγγιση του διηγήματος. Τόνισε ότι ο «Αμερικάνος» θεωρείται ένα από τα πιο άρτια διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ένα κλασικό πλέον έργο, καθώς τα κεντρικά θέματα, οι θεμελιώδεις άξονες που διατρέχουν το διήγημα αγγίζουν με τρόπο μοναδικό την ψυχή και αποκτούν πανανθρώπινη διάσταση. Η ξενιτεία και η μοναξιά, η αποξένωση από τον συνάνθρωπο, παρουσιάζονται συμβολικά ως απώλεια της επαφής με την εσώτερη ουσία μας, με τον ίδιο τον εαυτό μας. Μόνον η αγάπη, που εδώ φέρει το σχήμα του εξιδανικευμένου έρωτα, μπορεί να υπερβεί κάθε εμπόδιο, να καταλύσει την ετερότητα και να οδηγήσει στον πραγματικό επαναπατρισμό του απόντος. Το παιχνίδι των λεπτών αποχρώσεων και η αριστουργηματική δραματική κορύφωση ολοκληρώνουν ένα έργο αντάξιο ενός μεγάλου δημιουργού.
Στο β’ μέρος της εκδήλωσης το πλήθος των θεατών απήλαυσε τον δραματοποιημένο λόγο του Παπαδιαμάντη, στη θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος» από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον». Ο ιδρυτής της εταιρείας Θανάσης Σαράντος επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και υποδύθηκε τους ρόλους όλων των προσώπων του έργου, σε μια εξαιρετική απόδοση χαρακτήρων και καταστάσεων. Τη μουσική επένδυση της παράστασης υπέγραψε ο συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης και απέδωσε ο ταλαντούχος μουσικός Στέλιος Γιαννουλάκης. Τη διεύθυνση παραγωγής είχε η κα Ζωή Κανελλοπούλου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη συμμετοχή τους και την καλή συνεργασία, τους Διευθυντές των Σχολείων για την παραχώρηση της αίθουσας, τους ηλεκτρολόγους Κυριάκο Γιαγκουδάκη και Γιάννη Καλογιάννη, καθώς και τον μαθητή Γιάννη Χούλη, για την επιμέλεια φωτισμού και ήχου, τις φίλες εθελόντριες Αλεξάνδρα Ρηγανά και Ματούλα Χονδρονικολή και όλους όσοι βοήθησαν με όποιο τρόπο στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.