Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σκοπέλου

Παρουσία πλήθους κόσμου μέσα και έξω από την αίθουσα, ως και την παραλία, συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου με ένα και μοναδικό θέμα: - Οι επιπτώσεις από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας (Natura 2000) και άμεσες ενέργειες του Δήμου. 
Μετά από την εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Μιχελή και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, των εκπροσώπων φορέων, αλλά και πολιτών, πάρθηκε ομόφωνα η ακόλουθη απόφαση:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 17ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Η πρόταση του σχεδίου νόμου περί «Διατήρησης της βιοποικιλότητας» με την οποία περιορίζεται η αρτιότητα και η δόμηση αδιακρίτως και ανεξαιρέτως σε όλη την έκταση των ορίων των περιοχών ΝΑTURA σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων, θα είναι καταστροφική για τη Σκόπελο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατανοεί...
ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα και όροι για τον περιορισμό της άναρχης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος που είναι εντός της περιοχής ΝΑTURA Σκοπέλου ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους για μια αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος όπου συναντώνται αρμονικά η ήπια ανάπτυξη του αγροτουρισμού με την αναβίωση της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό κατά τη γνώμη μας θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού και όχι η ισοπεδωτική προσέγγιση του νομοσχεδίου.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η ψήφιση του νόμου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις α) στη λιγοστή δραστηριότητα που έχει απομείνει στο νησί και που σχετίζεται με τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας (δηλ. στις μικρής κλίμακας κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών), β) στην απασχόληση του ενεργού πληθυσμού στον τομέα αυτό, γ) στο εισόδημα των κατά τεκμήριο φτωχών αγροτών που κατέχουν μικρούς αγρούς στη ζώνη ΝΑTURA και δ) στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, αφού πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί. Μ' άλλα λόγια η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταδικάσει οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ένα μεγάλο μέρος της Σκοπέλου.
Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζετε, η Σκόπελος βρίσκεται στη Τελική Φάση της εκπόνησης του γενικού πολεοδομικού της σχεδίου. Είναι επομένως ανακόλουθο να επιχειρείται η παρούσα παρέμβαση τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει καταλήξει η ουσιαστικότερη διαδικασία της χωροταξικής πολιτικής του νησιού μας.
Τέλος, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για δόμηση σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε υπερκατασκευές από ιδιώτες που θα εκμεταλλευτούν τις οικονομικές τους ευχέρειες εις βάρος των μικρών ιδιοκτητών -κατοίκων του νησιού.
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Σας μεταφέρουμε με την παρούσα την αγανάκτηση και την οργή όλων των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι, μέσα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καλούνται να επωμιστούν ακόμα μια άδικη και άκρως επώδυνη επιβάρυνση. Είναι δε έτοιμοι να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα σε περίπτωση που το Υπουργείο σας επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης και παράλληλα να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση για την χωροταξική πολιτική, που είναι ο μοναδικός τρόπος ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.

6 σχόλια:

  1. πολυ καλα ολα αυτα,αλλα το σωστο ειναι καποιος ειδικος ας μας ενημερωσει ολοπλευρα τι ειναι το ΝΑΤΟΥΡΑ ....εκτος απο τα 10 στρεμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως ο Μάριος Γιαννουράκος, αν θέλει και μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μαριος καλα τα ειπε το θεμα ειναι ποιοι κ ποσοι το καταλαβαν!Ο δημαρχος κ η πλειοψηφια του ΔΣ που εδειχναν προβληματισμενοι με αυτα που ελεγε ο Μαριος ποια αποψη εχουν για το θεμα?Μπορουμε να τη μαθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μάριος καλά τα είπε, αλλά η Σκόπελος είναι 90% δάσος, αν περιορίσεις το υπόλοιπο 10% που απομένει τότε ο κόσμος που θα χτίσει, που θα δουλέψουν οι οικοδόμοι, πως θα πουλήσουν τα μαγαζιά υλικά, πως θα δουλέψει ο πολιτικός μηχανικός...δεν είναι απλό το θέμα, η φύση χρειάζεται προστασία αλλά όχι εις βάρος του ανθυρώπου. Εξάλλου στην Σκόπελο όλοι το σεβόμαστε το δάσος, εκτός απο έναν πρώην. Μπράβο πάντως στον Κ. Μιχελή και τους υπολοίπους γιατί άκουσαν την φωνή των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΘΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΙ.....ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΕΠΕΝΔΕΔΙΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ Σ,Μ ΣΤΙΣ 18.01.11 ΩΡΑ 9,16 Π.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.