Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

…και το νερό που έγινε …"φαρμάκι"

ΨΕΜΑΤΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΣΚΙΑΘΟΥ

του
Μανώλη Πασχάλη
Δημοτικού Συμβούλου Σκιάθου

Επικεφαλής της παράταξης
"Νέα Πνοή"


Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί στα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν ανακάλυψαν και έβαλαν σε λειτουργία υδροδότησης το νερό στην περιοχή φτελιά της Σκιάθου,ότι αντί να κάνουν εμφιάλωση ( όπως λέγανε με παιδική αθωότητα τότε κάποιοι κάτοικοι ,υπερβάλλοντας φυσικά ,θέλοντας να δώσουν ένα δείγμα της μεγάλης ποσότητας και ποιότητας στη συγκεκριμένη γεώτρηση)   ότι θα έρθει η ώρα που το νερό αυτό θα το πίνεις και θα φαρμακώνεσαι!
Πέρασαν λοιπόν 6 χρόνια από  την έναρξη του προβλήματος ( και 26 χρόνια που κανένας μας δε πίνει το νερό της βρύσης λόγω υφαλμυρότητας    και ´φως ´πουθενά ,με αποτέλεσμα τα ποσοστά υδραργύρου συχνά- πυκνά  να ξεφεύγουν πέρα  από κάθε λογική και μόνο από θεία παρέμβαση λόγω πλημμυρών να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν  δηλαδή μας λυπάται ο θεός!

Με την ανοχή αλλά και τη σιωπηλή συμμετοχή και των πολιτών στο "έγκλημα", οι οποίοι αγόγγυστα υπομένουν την κατάσταση, η πολιτική εξουσία επιδεικνύει αντανακλαστικά νεκρού σώματος, όπως και η γραφειοκρατία, που ουσιαστικά τρέναρει την υπόθεση.
 Στο προτελευταίο Δ.Σ. εξήγησα με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο 

Την περασμένη βδομάδα επαναφέραμε το θέμα θίγοντας τον...
παράγοντα της τιμολογιακής πολιτικής και το θέμα της μείωσης των τιμών, που αποτελεί το μέγα ψέμα καθώς στην ΔΕΥΑ ΣΚΙΑΘΟΥ έχει παρθεί η απόφαση της αφαίρεσης του ειδικού φόρου 80% επί της τιμής του νερού, λόγω του υψηλού φόρου που μπαίνει στο ειδικό αυτό τέλος, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤΑ 98%(!) και στη συνέχεια προχώρησαν στη περίφημη μείωση για να επαναφέρουν τις τιμές εκεί που ήταν, χωρίς φυσικά καμία μείωση επί της ουσίας και βάζοντας στην τσέπη της επιχείρησης τα τιμολόγια που πρόλαβαν να εκδοθούν.

Τα χρήματα της λάθος χρέωσης πρέπει να επιστραφούν άμεσα στους καταναλωτές αν υπάρχει η παραμικρή πολιτική ευθιξία και να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη.

Καταθέτω λοιπόν την υφιστάμενη κατάσταση όσο αφορά στις ενέργειες για την ανεύρεση λύσης και τα συμπεράσματα δικά σας.


1. Υπάρχει έτοιμη η γεώτρηση του Αγίου Αντωνίου έτοιμη να συνδεθεί και εμείς περιμένουμε τον εργολάβο, ο οποίος μας κοροϊδεύει και δεν έρχεται να κάνει την σύνδεση, ώστε να πέσει το καινούριο νερό στη δεξαμενή και να χαμηλώσουν έτσι τα ποσοστά του υδραργύρου, αλλά και να αυξηθεί η ποσότητα προς διάθεση.


2. Στην  περιοχή Φτελιά έχουμε κάνει 2 γεωτρήσεις με 3πλασιο νερό από αυτό του Αγίου Αντωνίου.

Εδώ το τραγικό της κατάστασης  είναι ότι ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ!

Κατά την άποψη μου λιγοστές ενέργειες είναι αρκετές για να λυθούν γραφειοκρατικά τα προβλήματα, να νομιμοποιηθεί η γεώτρηση λοιπόν στη Φτελιά και μετά με ίδιους πόρους να κάνουμε την σύνδεση και να τελειώσει το θέμα 
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ…

3. Υπάρχει ο οικισμός Καλύβια, στην ομώνυμη περιοχή, με εκατοντάδες σπίτια που στερούνται υδροδότησης, ενώ ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες νερού από την διπλανή περιοχή της πηγής των Αγίων Ταξιαρχών καταλήγουν στη θάλασσα. Αντί λοιπόν να γίνει μια μικρή και εύκολη μελέτη και να αυξηθούν τα έσοδα παράσχοντας τις υπηρεσίες της ύδρευσης στην περιοχή, η επιχείρηση απλά αδυνατεί να εξελιχθεί.

4. Στη νότια πλευρά του Νησιού, που δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις, η ανυπαρξία του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αναχρονιστική, οπισθοδρομική, εξοργιστική, προκλητική και επικίνδυνη μιας και καμία διοίκηση επί σειρά δεκαετιών δεν φρόντισε για το αυτονόητο.

5. Όλη η Ελλάδα και η Σκιάθος έχει κυριολεκτικά πνιγεί από τις φετινές βροχές, ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει, περιουσίες έχουν καταστραφεί σε όλο το νησί και εμείς δε μπορούμε ούτε να τους προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, ούτε και να δώσουμε αυτό το νερό στις βρύσες.

6. Στην ομορφότερη και τουριστικότερη περιοχή της Σκιάθου, στις Κουκουναριές έχουμε έτοιμη τη γεώτρηση και την δεξαμενή και τα ξενοδοχεία θέλουν να τους παρέχουμε την ύδρευση, αλλά και εδώ η επιχείρηση αδυνατεί να προχωρήσει, αλλά παράλληλα αφήνει σιωπηλά τις γύρω βίλες και παραλίες να παίρνουν παράνομα νερό, τραβώντας αυθαίρετα λάστιχα από την δεξαμενή  νερού της περιοχής.

Η ανικανότητα είναι προκλητική σε σημείο επικίνδυνο, καμία άλλη επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα δεν θα επιβίωνε, αλλά εδώ βλέπεις δεν υπάρχει κανείς …υπεύθυνος.

Τα συμπεράσματα δικά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.