Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο ξεσηκωμός χτυπά την πόρτα της ελευθερίας!

Τον θησαυρό λοιπόν της ελευθερίας τον διαφυλάσσουμε
κατά του ζυγού της Tυραννίας!

Γράφει η
Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

25η Μαρτίου...

Ο ξεσηκωμός χτυπά την πόρτα της ελευθερίας! Ένας λαός που έμεινε στη σκλαβιά 400 χρόνια κράτησε το φρόνημά του αδούλωτο σε όλη τη διάρκεια του σκότους που επικρατούσε. Κι αυτό το φρόνημα το στήριξε η γλώσσα μας, η παιδεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τη γένεση του Διαφωτισμού στην Ευρώπη, που κι αυτός ο Διαφωτισμός στηρίχτηκε στην ελληνική και κλασική παιδεία, τροφοδοτήθηκε και η θέληση του λαού μας για ελευθερία παρά το ότι οι εξουσίες των Ευρωπαίων καμιά επανάσταση δεν ήθελαν!

Γιατί είναι η δύναμη των Γραμμάτων και του Πνεύματος που τον άνθρωπο τον αλλάζει. Ξυπνάει τη συνείδησή του και τον οδηγεί στο δρόμο του αγώνα και της προσφοράς. Γι αυτό και οι μεγάλοι αγώνες των φτωχών και ανυπεράσπιστων Ελλήνων! Μπροστά σε όλα, η υπέρτατη αξία, η ελευθερία! Στο Μεσολόγγι, στα Ψαρά, στο Ζάλογγο… Η Παιδεία ανοίγει το δρόμο της δράσης. Κι όπως είπε κι ο Κοραής "Η Παιδεία θα φέρει ελευθερία".
Ο Ρήγας Φεραίος τώρα είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο του δικού μας διαφωτισμού!

Ο Υπουργός Παιδείας, στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους μας, δασκάλους και μαθητές, αναφέρθηκε ακριβώς σ' αυτό, που τα τελευταία χρόνια το είχαμε ξεχάσει, που είναι και η ουσία της εθνικής επετείου: ότι η εποχή των επαναστάσεων έφερε στο φως το αίτημα για ελευθερία. Μια ελευθερία χωρίς υπηκόους, αλλά με λαό, υπήκοο αποκλειστικά και μόνο του εαυτού του! Αυτός θα είναι ο "αυτοκράτωρ λαός" έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που μπορεί να προστάζει χωρίς κανένα εμπόδιο! Ο ελληνικός λαός είναι φίλος και σύμμαχος με τα ελεύθερα έθνη. Έλεγε ο Ρήγας Φεραίος: Οι Έλληνες δεν ανακατώνονται στη διοίκηση άλλων εθνών, αλλά ούτε είναι σ' αυτούς δεκτό να ανακατωθούν άλλοι στη δική τους! Τον θησαυρό λοιπόν της ελευθερίας τον διαφυλάσσουμε κατά του ζυγού της Tυραννίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.