Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα για τον γαστρονομικό Τουρισμό στη Σκιάθο

Ελένη Χήρα, Αθηνά Ντάκη, Αθανάσιος Ζλατούδης, Αλεξάνδρα Σταματίου,
Κώστας Μανταλάρας, Νινέττα Κοσμά, Μέλπω Καραντώνη, Μιχάλης Πρώιος
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου από τις 10 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ - Συνέργειες ως εργαλεία ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστιατορίων Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Νήσου Σκιάθου, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και σε συνεργασία με την ΠΥΤ Θεσσαλίας- ΕΟΤ Βόλου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Όρθιοι απο αριστερά: Χρήστος Μαγγιώρης, Μιχάλης Πρώιος, Αθανάσιος Ζλατούδης,
Αργύρης Σχοινάς, Ζαφειρούλα Αναγνώστου, Μαρία Μανδελιά, Σιδέρης Ζήνων, Μιχάλης Καψυλιδάκης / καθιστοί: Ματούλα Χονδρονικολή, Θοδωρής Τζούμας
Έμπνευση για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας αποτέλεσε η σύνθεση δύο ιδεών, της καταγραφής και ανάδειξης της τοπικής...
κουζίνας (Ματούλα Χονδρονικολή), με αυτή της χρήσης της ως μέσο αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη της Σκιάθου, αλλά και ως μέσο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ενισχύοντας πολλαπλά την τοπική οικονομία (Αθανάσιος Ζλατούδης).
Οι εισηγητές παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των λόγων ανάδειξης και ενσωμάτωσης στην τοπική οικονομία του γαστρονομικού πλούτου κάθε νησιού, καθώς και των εργαλείων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, παραθέτοντας την οπτική γωνία του φορέα που εκπροσωπούσαν.
Μπουφές γλυκισμάτων, καφέ, ροφημάτων.
Ματούλα Χονδρονικολή, Έλσα Ζεμπέκη
Ζαφειρούλα Αναγνώστου
Συγκεκριμένα ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: ο κ. Μιχάλης Καψυλιδάκης (ΠΥΤ Θεσσαλίας – ΕΟΤ Βόλου), ο κ. Μιχάλης Πρώιος (πρόεδρος Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ Βορείων Σποράδων), ο κ. Χρήστος Ανδριτσόπουλος (εκπρόσωπος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου), ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης (πρόεδρος Ένωσης Καταστηματαρχών Εστιατορίων Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Νήσου Σκιάθου), η κα Ματούλα Χονδρονικολή (Διαιτολόγος Κ.Υ. Σκιάθου), η κα Μαρία Μανδελιά (Διευθύντρια Τουριστικού Πρακτορείου «Αμφιτρύων»), ο κ. Γιώργος Καλώστος (Επιμελητήριο Κυκλάδων, πρόγραμμα «Κουζίνα του Αιγαίου»), ο κ. Αργύρης Σχοινάς (υπεύθυνος «Ελληνικού Πρωινού» ξενοδοχείου «Skiathos Palace») και ο κ. Χρήστος Μαγγιώρης (εκπρόσωπος ξενοδοχείου «Kivo»)
Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή του ο κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης (πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας) και η κα Ζαφειρούλα Αναγνώστου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου και πρόεδρος επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Αλοννήσου, η οποία παραβρέθηκε αυτοπροσώπως.
Το ενδιαφέρον των ακροατών, επιχειρηματιών και παραγωγών από την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο υπήρξε αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια των παρουσιάσεων με χαρακτηριστικό το εύστοχο των ερωτήσεων που απεύθυναν στους ομιλητές για πάνω από 45 λεπτά.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση τοπικών προϊόντων από όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων ενώ η παράθεση τοπικών Σκιαθίτικων εδεσμάτων, λικέρ και κρασιών κατενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της γαστρονομικής εμπειρίας των επισκεπτών, και ειδικότερα για την τουριστική περίοδο του 2014 συνοψίζονται στις εξής δράσεις: α) ένταξη στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» περισσοτέρων ξενοδοχείων του νησιού, β) δημιουργία Δικτύου χώρων εστίασης όπου ο κάθε επισκέπτης θα γνωρίζει ότι εκεί θα μπορεί να γευτεί χαρακτηριστικά εδέσματα της Σκιαθίτικης Κουζίνας, γ) ένταξη συμπολιτών μας στο μητρώο νέων αγροτών και δ) η χρήση ντόπιων πρώτων υλών για την παρασκευή τοπικών πιάτων.
Ως επόμενο βήμα έχει προγραμματιστεί η σεμιναριακή γευστική γνωριμία περισσότερων ιδιοκτητών χώρων εστίασης με την τοπική Σκιαθίτικη κουζίνα, και η πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Σκόπελο και την Αλόννησο.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το κάλεσμα συνεργασίας.
Ιδιαίτερα για την έκθεση και παράθεση εδεσμάτων, τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, τον Πατέρα Ιωσήφ Κατσούρα Ηγούμενο της Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον κ. Γιάννη Πασχάλη, Μελισσοκόμο, τον κ. Κώστα Μανταλάρα Μελισσοκόμο, την κα Αλεξάνδρα Σταματίου μελισσοκόμο, την κα Ελένη Χήρα πρόεδρο του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Γλωσσώτισσα», την κα Νινέττα Κοσμά μέλος Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ, που εκπροσώπησε τον κ. Θανάση Γρυπιώτη παραγωγό δαμάσκηνων, την κα Ουρανία Καλλιανού, κατασκευάστρια παραδοσιακών κούκλων, τον κ. Βαγγέλη Παχή τυροκόμο, τον κ. Αντώνη Ραντιστή στριφτές τυρόπιττες Σκοπέλου, την κα Ουρανία Σφέτσου παραδοσιακά γλυκά «Σκοπελίτισσα», τον κ. Δημήτρη Αποστολάκη οινοποιό, και την κα Βούλα Χονδρονικολή δημιουργό των Σκιαθίτικων εδεσμάτων.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αρωγή των διευθυντών του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκιάθου και του δήμου Σκιάθου με την παραχώρηση της αίθουσας, του ηλεκτρολόγου του δήμου κ. Κυριάκου Γιαγκουδάκη για την τεχνική υποστήριξη, του κ. Θεόδωρου Τζούμα για την ηλεκτρονική υποστήριξη, του κ. Στάθη Κουμιώτη ζωγράφου για την εικαστική πλαισίωση, της κας Βούλας Χονδρονικολή και της κας Έλσας Ζεμπέκη για την οργάνωση του μπουφέ, της κας Ντένης Μαρκάκη για τον εξοπλισμό κέτερινγκ, του κ. Κώστα Ζεμπέκη, της κας Όλγας Φωτεινού για τις δωρεάν ανθοσυνθέσεις, της κας Μαρίας Μανδελιά για την γραμματειακή υποστήριξη, των συνδιοργανωτών για τις χορηγίες τους και της κας Ματούλας Χονδρονικολή και κ. Αθανασίου Ζλατούδη για την επιμέλεια υλοποίησης της όλης εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.