«Ένα σημαντικό νεότερο μνημείο της Μαγνησίας, η οικία Νιρβάνα στη Σκόπελο, αναβιώνει και πρόκειται σε λίγο καιρό να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Το κτίριο επισκευάστηκε και μετασκευάστηκε σε εκθετήριο της ιστορίας της πόλης της Σκοπέλου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την ευθύνη και επίβλεψη όλου του έργου ανέλαβε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σπίτι αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας, ο οποίος καταγόταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης.» γράφει σε άρθρο του στις 9 Νοεμβρίου 2008 ο κ. Δημήτρης Παλιούρας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας
Συνεχίζοντας ο κ. Παλιούρας σε άρθρο που φιλοξενείται εδώ www.skopelos.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=477 γράφει:
«Περνώντας κανείς το κατώφλι της Οικίας Νιρβάνα έρχεται σε επαφή με μια σύγχρονη μουσειολογική πρόταση. Η οικία αποκτώντας πλέον μια νέα λειτουργία φιλοξενεί την έκθεση “Πεπάρηθος - Σκόπελος: Η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”. Ο επισκέπτης, μέσα σε ένα περιβάλλον οργανικά δεμένο με τον παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου, θα ταξιδέψει στη μακραίωνη ιστορία της, αφού η πόλη κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα(...)
Η ιστορία της κάθε περιόδου αντιμετωπίζεται ως ολότητα που περιλαμβάνει τους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής οργάνωσης και της οικονομίας. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε καλαίσθητους πίνακες (posters), διανθισμένους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που εκτίθενται σε όλους τους τοίχους του σπιτιού.»
Από τις 9 Νοεμβρίου 2008 πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και το μουσείο δεν άνοιξε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν γι' αυτό 269.000 ευρώ. Όσο για «τους καλαίσθητους πίνακες τους διανθισμένους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό» πολύ αμφιβάλλουμε αν υπάρχουν σήμερα στο κτίριο. 'Οπως μου έλεγε γείτονας της περιοχής «αν υπήρχε κάτι εκεί μέσα, με τόσα χρόνια κλεισούρα, θα τα έχει φάει η μούχλα»!
Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να μας ενημερώσει...
Ας μας πει κάποιος υπεύθυνος, γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί χώροι σαν αυτόν παραμένουν ερμητικά
ΑπάντησηΔιαγραφήανεκμετάλλευτοι! Και στην προκειμένη περίπτωση η εκμετάλλευση δεν έχει να κάνει με πράγματα που έρχονται και παρέρχονται αλλά με μια βαριά κληρονομιά που λέγεται πολιτισμός και για συμπεριφορές επικίνδυνες, όταν θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα παιδιά μας. (Πόσο διαχρονική τελικά είναι η ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα"...
Μόνο το σπίτι του Νιρβάνα ρημάζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βλέπετε ότι όλα γύρω μας έχουν ρημάξει??
Γεια σας, είμαι η Ελληνίδα επισκέπτρια με αριθμό 2.949! Καινούργια. Πριν λίγο μου έστειλαν email φίλοι και με ενημέρωσαν για το blog σας. Δεν το ήξερα. Ας στείλουμε όλοι από 1 email στους φίλους μας για να μαθευτεί. Ή κάντε από μια ανάρτηση στο Facebook σας. Ο κόσμος των Βορείων Σποράδων πρέπει να το γνωρίσει. Να γίνει η φωνή μας. Η φωνή των Βορείων Σποράδων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι γίνεται εδώ; Προς Θεού, δημοτική αρχή, κάντε κάτι επιτέλους. Ανοίξτε αυτό το πανέμορφο σπίτι του ποιητή Νιρβάνα στο κοινό. Δεν είναι δικό σας για να το κρατάτε κλειστό.
Jenny