Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Καρτάλης: Να εξετασθούν ενισχυτικά μέτρα

Με επιστολή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και Γιώργος Φλωρίδης επισημαίνουν την ανάγκη «να εξεταστούν ενισχυτικά μέτρα για να στηριχθεί η ανάπτυξη και για να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την  συρρίκνωση του ΑΕΠ» και συμπληρώνουν «Ανάμεσα στη σιωπή και στην αντίδραση ή την άρνηση υπάρχει ένας τεράστιος χώρος να γίνουν γόνιμες προτάσεις. Και αυτός ο χώρος είναι η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Η ψυχή του κόσμου έχει «μαυρίσει» και η καταχνιά είναι πάνω από την Ελλάδα. Οι πολιτικοί έχουν πριν από όλους την υποχρέωση να προσπαθούν να μιλήσουν με θετικό τρόπο για την χώρα.»
Σύμφωνα με τους Βουλευτές, ενισχυτικά μέτρα για την ανάπτυξη μπορεί να είναι:
- η στοχευμένη αξιοποίηση της δυνατότητας που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση ομολόγου έργων (project bond) ώστε να στηριχθούν μείζονες επενδύσεις και σημαντικά έργα με υψηλή πολλαπλασιαστικότητα σε ότι αφορά στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Το σημαντικό είναι ότι τα ομόλογα έργου χρηματοδοτούν και παράγουν αναπτυξιακό  έργο, με τέτοιο τρόπο που δεν επιβαρύνονται άμεσα οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
 - η  απλοποίηση του συστήματος προκαταβολών που πληρώνονται στους δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε να εκταμιεύονται μεν κοινοτικά κονδύλια για πληρωμές έργων με μετακύλιση όμως για τα επόμενα έτη της υποχρέωσης μας για την εθνική συμμετοχή στη δαπάνη. Εναλλακτικά ή και διαζευκτικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο (85%).»
Τέλος επισημαίνεται ότι χρειάζεται να στηριχθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς η αύξηση του κατά μία μονάδα του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 2,5 δις ευρώ, θα οδηγήσει σε 5 δις ευρώ για την οικονομία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.