Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟ…Κέντρο Υγείας

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το Κέντρο Υγείας της Σκιάθου με τρεις λέξεις αυτές θα ήταν
-υποστελέχωση
-υπολειτουργία
-υποκατάρρευση
Βασικό πρόβλημα η έλλειψη ιατρικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας, παρά με πρόχειρους και προσωρινούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, για να καλυφθούν οι εφημερίες, χρειάζονται τουλάχιστον 5 ειδικοί γιατροί, 3 αγροτικοί και 5 νοσηλεύτριες, η υφιστάμενη κατάσταση όμως...
έχει ως εξής: 2 ειδικοί και 2 αγροτικοί με έναν εξ αυτών να καλύπτει και τη θέση του αγροτικού γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο του αεροδρομίου και 2 νοσηλεύτριες και 1 μαία η οποία εκτελεί χρέη νοσηλεύτριας. Προφανής είναι η αδυναμία κάλυψης των 7 εφημεριών τον μήνα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα η καθημερινή λειτουργία να καθίσταται προβληματική.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Αύγουστο, η κενή θέση ειδικού γιατρού, που προέκυψε από παραίτηση, παραμένει κενή ενώ δεσμευμένη είναι μια θέση ειδικού γιατρού, που από τον Δεκέμβριο, τελεί χρέη διοικητή στο νοσοκομείο της Καλύμνου.
Παρά τις διαρκείς οχλήσεις για εισροή προσωπικού, προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Βόλου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, το πρόβλημα παραμένει, με την οικονομική κρίση να αποτελεί τροχοπέδη στη λύση του προβλήματος, στον στόχο της οποίας «μπήκε» και η σίτιση των εφημερευόντων αφού προσφάτως διεκόπη.
Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται:
- στο ακτινολογικό, αφού κατά την άδεια του μοναδικού ακτινολόγου, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του, αν και ανακαλείται η άδεια του, εφόσον βέβαια βρίσκεται στο νησί,
-αλλά και με τους οδηγούς του ασθενοφόρου, με τους τρεις που υπάρχουν να καλύπτουν οριακά τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου, αβέβαιη όμως είναι η ανανέωσή της σύμβασης του ενός, που λήγει, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, τέλος η θέση της κοινωνικής λειτουργού παραμένει κενή από το 1991.
Σε ό,τι αφορά στον βασικό εξοπλισμό και στο φαρμακευτικό υλικό καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, με σημαντικότερη αυτή του καρδιογράφου, με συνέπεια στα καρδιολογικά περιστατικά να καλείται ο ιδιώτης καρδιολόγος, που καλύπτεται οικονομικά από τον ασθενή. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι άκρως προβληματικές αφού στο κτίριο, που κατασκευάσθηκε τμηματικά στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα και σε δεύτερη φάση το 1979, μόνο ελάχιστες βελτιωτικές επεμβάσεις υπήρξαν με δαπάνες του Δήμου και τέλος ανύπαρκτη είναι η μηχανοργάνωση στα ιατρεία και την γραμματεία.
Ακόμα όμως και να λειτουργούσε χωρίς προβλήματα, ο ρόλος του Κέντρου Υγείας είναι
-Ενημέρωση
-Πρόληψη
-Πρώτες βοήθειες
και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί η περίθαλψη να είναι νοσοκομειακή. Με δεδομένη την δυσκολία κάλυψης των πρώτων βοηθειών, καθίσταται δύσκολη η ανταπόκριση σε ότι αφορά στην ενημέρωση και την πρόληψη.
Παρόλες τις δυσκολίες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να υπάρχει ενημέρωση, έτσι πρόσφατα η γενική γιατρός κ. Τέγα, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του PROTECTA, προς επιμόρφωση των μελών του σε θέματα πρώτων βοηθειών, επίσης η διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας κα Χονδρονικολή, συστηματικά διοργανώνει παρουσιάσεις στα σχολεία και μέχρι πρότινος, όπως και ο παιδίατρος κ. Σταμούλης αλλά και ο γενικός γιατρός κ. Σακελαρόπουλος, είχαν την επιμέλεια ενημερωτικών εκπομπών στη Δημοτική τηλεόραση, που η διακοπή λειτουργίας της, δυστυχώς, στοίχισε στην ενημέρωση των πολιτών ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.
Ο ρόλος του Δήμου σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά τουλάχιστον στη βελτίωση της κατάστασης, αφού θα μπορούσε να καλύψει την στέγαση των γιατρών δημιουργώντας έτσι κίνητρα, γεγονός που περιστασιακά γινόταν στο παρελθόν, αλλά και να καλύψει την σίτιση των εφημερευόντων, που όπως προαναφέρθηκε έχει διακοπεί.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας, ο Δήμος έχει παραχωρήσει την έκταση των πρώην σφαγείων, ωστόσο εκκρεμεί η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, για αλλαγή χρήσης του οικοπέδου, από χώρο στάθμευσης που είχε αρχικά χαρακτηρισθεί, σε χώρο ανέγερσης Κέντρου Υγείας
Η υφιστάμενη κατάσταση εύλογα προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς, η μοναδική μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας διαρκώς υποβαθμίζεται, θέτοντας αρκετές φορές σε κίνδυνο την υγεία ΜΑΣ.
Τζούμας Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.