Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η «τράτα» στη Σκόπελο (φωτό)

18 σχόλια:

  1. Μπραβο στους μαθητες μου και σε ολα τα παιδια που συμμετεχουν αναβιωνοντας το εθιμο της τρατας.τα εθιμα και οχι μονο ειναι η βαση της κοινωνικης συνοχης .και του χρονου με υγεια.Αγγελος Ξηνταρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα γενιά... υπέροχη... συκώνουν όλο το βάρος το δικό μας... των κουρασμένων. Και του χρόνου αγάπες μας με περισσότερη δύναμη...
    Ευχαριστω από όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τράτα είναι ένα από τα πιο χαζά έθιμα που έχω δει ποτέ. Αλλά τι περιμένεις; Πως μπορεί να διασκεδάσει ένα νησί, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα πανηγύρι, ούτε μια γιορτή με φαγητό και χορό, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα νησιά του Αιγαίου! Ας συνεχίζουμε να γιορτάζουμε λοιπόν τη χαζότρατα… δείχνοντας τον πολιτισμό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Ξηνταρη εχετε γραψει λαθος το ονομα σας,προσεξτε το !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στα παιδιά που διατηρούν την παράδοση του Νησιού μας αλλά τα παρακαλώ όταν τελειώνει το έθιμο να μαζεύουν και τα πλαστικά σκουπίδια από την παραλία (που έχουμε βαρεθεί να καθαρίζουμε ......).
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή η παρατήρηση. Οι τράτες είναι πεταμένες στο ποτάμι και την αμμουδιά και κανείς δεν ξέρει πόσο καιρο θα μείνουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για όνομα του Θεού, τι μιζέρια και κακομοιριά είναι αυτή, απόκριες είναι αφήστε τον κόσμο να διασκεδάσει, μια φορά τον χρόνο γίνεται η τράτα και βαρεθήκατε να μαζευετε τα σκουπίδια, έλεος πια. Όσο για τον σχολιαστή που αποκαλεί "χαζοτράτα" ένα πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο, δείχνει το επίπεδο του αλλά μιλά εκ του ασφαλούς πίσω απο την ανωνυμία του, ο σεβασμός στην παράδοση, στα ήθη και στα έθιμα ενός τόπου (έστω και αν δεν μας αρέσουν) είναι στοιχεία που τουλάχιστον οι πολιτισμένοι άνθρωποι οφείλουν να διαθέτουν. Λυπάμαι πολύ όταν διαβάζω τέτοιου είδους σχολιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα παιδια προσεφεραν θεαμα και το ευχαριστηθηκαμε (ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ) τα σκουπιδια ειναι δουλεια του Δημου και οχι των πρωταγωνιστων !!!! εχεις να πεις τιποτε αλλο αν και δεν πιστευω να πας εσυ να καθαρισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα παιδιά πάντα ήθελαν να τραβούν την προσοχή για αυτό και μερικές φορές παραφέρονται, όπως και στην τράτα που ρίχναν πολύ πετρελαιο και έκαιγαν πολλά λάστιχα και γέμισαν όλα τα σοκάκια με μαυρίλες και μερικά σπίτια, αλλά είναι παιδιά τι να τα κάνεις.Έστω και έτσι καλό είναι να συνεχίσει να βγαίνει η τράτα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση για να γλεντήσει και έχουμε γίνει πολύ μυστήριοι χρόνο με τον χρόνο η διαφορά είναι τεράστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από μικρό παιδί θυμάμαι το συγκεκριμένο έθιμο να πηγαίνει χέρι-χέρι με τις φωνές ορισμένων. Φωνές που σχολίαζαν για τα σκουπίδια και τις μουτζούρες.Κάποιοι βέβαια μας έδιναν και συμβουλές για το τί να κάψουμε αντί για... σαμπρέλες που μύριζαν πολύ και μαύριζαν ακόμα πιο πολύ σοκάκια και τοίχους... Τις "κακιές"- ροβές φωνές όμως πάντα τις κάλυπταν τα προστυχο-τράγουδα, τα ομορφο-τράγουδα, τα γέλια, οι χοροί, το γαλακτομπούρεκο και φυσικά το υποκατάστατο του νερού ,για εκείνη μόνο βέβαια τη μέρα, το άφθονο κρασί που έρεε απ'όλα τα σπίτια, σ'όλες τις γειτονιές!!!
    Οι τράντες είναι ένα έθιμο που συν των άλλων προάγει και τη συλλογικότητα. Ένας μόνος του δε μπορεί να τη σηκώσει, δε μπορεί να τη φτιάξει, δε μπορεί να τη ρίξει εκεί που μια ψαρότραντα ανήκει-Στη θάλασσα!(βουλιάζει δε βουλιάζει. κι αν βουλιάζει τα παράπονα στις ναυπηγοεπισκευαστικές...χαχαχα)
    Μπράβο λοιπόν και στα παιδιά και σε όποιον άλλον πήρε μέρος σε αυτό. Μη ξεχνάμε και την Κυριακή που έρχεται. Εγώ δυστυχώς σπουδάζω εκτός Σκοπέλου και δε θα είμαι εκεί. Τόσες όμως αποκριές που έχω κάνει μακριά από αυτά τα έθιμα ΔΕΝ έχω περάσει καλά και τα λησμονώ!

    "Πες μας κι άλλα 'γούμενε ,'γούμενε ,'γούμενε πες μας κι άλλα να χαρείς τα ράσα που φορείς!!- Μαναμ' χλόη..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαννης Δημ Τζωρτζης2 Μαρτίου 2011 στις 9:43 π.μ.

    Εσυ ανωνυμε που αποκαλεις την τρατα ,,χαζοτρατα,, θα πρεπει να ντρεπεσε να κατηγορεις τα εθιμα μας τις παραδοσεις μας στο νησι αυτο που βρισκεσε γιατι ειμαι σιγουρος πωςδεν εισε Σκοπελιτης και βρισκεσε εκει γιατι τα ,,κονομας,, οπως ειπε και ο πιο πανω κρυβεσε πισω απο την ανωνυμια να μας κατηγορεις τα ηθη μας ετσι ειμαστε εμεις οι ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ οπου και να βρισκομαστε γουσταρουμε να φτιαχνουμε ,,χαζοτρατες,, για να μπαινουμε στα ματια ενος εξυπνου σαν και σενα, που να νιωσεις εσυ την χαρα και την υπερηφανεια το να γινεις εστω και μια φορα ΤΡΑΤΑΡΕΟΣ να δεις τα χαμογελα των παιδιων να δεις στα προσωπα των ηλικιωμενων να αστραπτουν απο χαρα γιατι εζησαν αυτη την εμπειρια να ακουσεις το ,,κακαριστο,, γελιο τον νεων κοριτσιων οταν ακουνε τα πιπερατα τραγουδια απο τον καπετανιο της τρατας και τον γλυκο φοβο τον γυναικων οταν τους πλησιαζει ο Ματσαλας, ΝΤΡΟΠΗ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπραβο Γιαννη πεστα τους,ετσι ειναι και δεν μπορουμε και δεν θελουμε να αλλαξουμε τα εθιμα και τις παραδοσεις μας.Φτανουν τα ατελειωτα οσα που συμβαινουν στην δυσκολη εποχη που ζουμε κι αλλαξαν εντελως τη ζωη μας. Γυρω μας τωρα επικρατουν ζηλεια, φθονος, μισος, κακια και ρουφιανιες. Εδω στη Σκοπελο αυτα κυριαρχουν.Χαιρομαι που ενω εισαι μακρυα νοιαζεσαι για τη Σκοπελο,οπως την ειχαμε βιωσει κι οχι οπως ειναι τωρα που θελουν να αλλαξουν τα παντα. Εμεις την θελουμε οπως ηταν παληα με τον καλοκαρδο, χαμογελαστο κοσμο που σημερα δεν υπαρχει πια.Αν ομως δεν μπορουμε να αλλαξουμε αυτη την ασχημη σημερινη εικονα, θα προσπαθουμε να ζουν μεσα μας τα βιωματα μας.Παντα να εχουμε στη σκεψη και στην καρδια μας ολα τα ομορφα που ζουσαμε σαν κοσμος απλος σε αλλες εποχες. Τωρα οι νεοφερτοι και οι νεοπλουτοι σκεπτονται διαφορετικα. Αν δεν τους αρεσει λοιπον το νησι μας οπως ηταν, να πανε στα χωρια τους, απο κει που ηλθαν ολοι τους !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχεις απολυτο δικιο 2 Μαρτίου 2011 1:14 μ.μ.
    τυπους σαν και τον πιο πανω το νησι μας δεν τους εχει αναγκη οποτε να βγαλουν εισητηριο χωρις επιστροφη ετσι ο ουρανος της Σκοπελου θα γινει πιο καθαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Τζώρτζη σας συγχαίρω. Με συγκινήσατε. Σας θυμάμαι πριν 2 χρόνια τραταραίο. Εικόνες που είχαμε χρόνια να απολαύσουμε στο νησί μας. Θα σας παρακαλούσα να το επαναλάβετε για να μπορέσουν και τα νέα παιδιά να σας μιμηθούν. Στη ξενητιά που είσαστε βρίσκω απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτησή σας. Μακάρι να σας έχουν σαν παράδειγμα και άλλοι ξενητεμένοι συγχωριανοί μας. Σας περιμένουμε για τις άγιες ημέρες του Πάσχα να ενώσουμε μαζί σας τη φωνή μας ψάλλοντας τους ύμνους στα σοκάκια του νησιού. Με το καλό νάρθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιαννης Δημ Τζωρτζης2 Μαρτίου 2011 στις 10:51 μ.μ.

    Θα σας απαντησω μονο με μια λεξη που βγαινει απο τα καταβαθα της Σκοπελιτικης ΨΗΧΗΣ μου : ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πώς αλήθεια βγάλαμε το συμπέρασμα πως αυτός που σχολίασε αρνητικά το έθιμο της τράτας δεν είναι Σκοπελίτης; Κι αν είναι και απλά είναι ένας μίζερος ζηλιάρης; Νομίζετε δεν έχει κι τέτοιους το νησί μας, όπως επίσης ανθρώπους που αγαπούν τη Σκόπελο την έχουν κάνει πατρίδα τους και την νοιάζονται περισσότερο από μας που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ; Αλήθεια οι μεγάλοι πού ήτανε στις φετινές τράτες; Στις γειτονιές που περάσανε τα παιδιά βγήκε κανείς με κρασί πίτες και ρυζόγαλο; Τα ίδια τα παιδιά, και κάποιες μανάδες τους, κουβαλούσαν μαζί τους -όχι που θα σκάζανε- το κρασάκι τους!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν θα σχολιάσω την ουσία, αφού βρίσκω δίκιο και απο εδώ κι απο ´κει. Όμως αυτη η νοοτροπία να θεωρούμε μαζωματα ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζουν στο νησι.....είναι τουλάχιστον βαρετή.

    Αν πιάσουμε ενά-ένα τα επίθετα μας θα διαπιστώσουμε πως κι εμείς...οι ντόπιοι μαζωματα είμαστε. Αρβανιτες, βλαχοι κλπ. Έρχονται,λέει να τα ´κονομησουνε. Σωπα! Ενω εμείς ότι κάνουμε το κανούμε για την αγάπη προς το νησι. Αυτοί που χρωστάμε πλατείες, νερό, αυτοί που παρκάρουμε στην παραλία, αυτοί που χτίζουμε παράνομα κι αλλα πολλα απο που είμαστε;

    Η παράδοση είναι παραγωγική κι εκπαιδευτική όταν εκφράζεται αυθόρμητα. Όχι όταν επιβάλλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χα, μαζώματα όσοι επιλέγουν να ζουν στο νησί μας!
    Και για τα εγχώρια ρουφιανοχαφιεδότσουρμα τί;
    Ευτυχώς που δεν υπερτερούν αριθμητικά, ειδάλλως θα είχα αλλάξει πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.