Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ο χορός της Καμάρας στη Σκιάθο

Τη Δευτέρα του Πάσχα, έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης στην Αγία Τριάδα της Σκιάθου. Στη συνέχεια η κα Μαίρη Παρίσση τραγούδησε την «καμάρα του Άη- Γιωργιού» και το χορό της καμάρας έσυρε το γυναικείο τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου φορώντας την επίσημη παραδοσιακή σκιαθίτικη φορεσιά. 
Αυτό το έθιμο είναι πολύ παλιό, από την εποχή που οι Σκιαθίτες κατοικούσαν στο Κάστρο και ο χορός της καμάρας γινόταν πάνω στην ταράτσα, που βρισκόταν πάνω από την πόρτα του Κάστρου. 
Τα χρόνια που ακολούθησαν και οι Σκιαθίτες άρχισαν να κατοικούν στη σημερινή πόλη, το έθιμο αυτό συνεχίστηκε και μετά από τη δεύτερη Ανάσταση συναθροίζονταν όλοι και όλες στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και χόρευαν το χορό της καμάρας, όπου οι γυναίκες φορούσαν την παραδοσιακή στολή τους, όπως μας πληροφορεί ο Σκιαθίτης λόγιος παπα- Γιώργης  Ρήγας στο Δ΄  τόμο του βιβλίου του «Σκιάθου Λαϊκός  Πολιτισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.