Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Χωρίς γιατρούς και στα νησιά και στο Βόλο!

Επιστολή στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, προκειμένου να την ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το Νοσοκομείο Βόλου, όπως αυτά διαπιστώθηκαν και από την πρόσφατη επίσκεψή του σε αυτό και κυρίως από τη συνάντηση – συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς και τους Διευθυντές των κλινικών και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

«Από την συζήτηση μπόρεσα να διαπιστώσω τα χρόνια αλλά και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι οι διαχρονικές παθογένειες του συστήματος αλλά και τα δεκάδες προβλήματα που συσσώρευσαν οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα στους ελάχιστους μήνες που ηγείστε του Υπουργείου Υγείας.  
Θεωρώ όμως ότι κάποια από αυτά τα προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας του νομού μας και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επίλυσή τους.
Κωδικοποιώντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις  που διαπίστωσα κατά την ενημερωτική συζήτηση που έγινε επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τις κυριότερες αδυναμίες που συνδέονται με την ανεπάρκεια του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
Αυτά είναι:
1.Ο χειρουργικός τομέας υπολειτουργεί και γίνονται ελάχιστα τακτικά χειρουργεία, δημιουργώντας έτσι τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
2.Το Ενδοκρινολογικό ιατρείο είναι κλειστό εδώ και έξι μήνες με αποτέλεσμα  δεκάδες ασθενείς να μην έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο. 
3.Τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου δεν είναι στελεχωμένα με τους Παιδιάτρους και Παθολόγους που προβλέπονται από τους οργανισμούς λειτουργίας τους με συνέπεια οι κάτοικοι και τα μικρά παιδιά να βιώνουν αισθήματα ανασφάλειας και εγκατάλειψης, λόγω των ανεπαρκών υπηρεσιών υγείας.
Παρ’ όλο που έχουν προκηρυχθεί 36 θέσεις ιατρών δυστυχώς  δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διαδικασία των προσλήψεων, καθώς έχει «παγώσει» η διαδικασία των κρίσεων από τα αρμόδια συμβούλια. Κατά συνέπεια εκτιμούμε ότι επιβάλλεται η άμεση επαναλειτουργία των επιτροπών αξιολόγησης και η ταχύτατη διεκπεραίωση της διαδικασίας των προσλήψεων όλων των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, ώστε να καλυφθούν τα κενά της ιατρικής υπηρεσίας.
Επίσης οι ελλείψεις προσωπικού στους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων είναι τεράστιες, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο και τα Κ.Υ. εκατόν τριάντα συμβασιούχοι και περίπου τριάντα υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων λόγω συνταξιοδότησης. Η εξέλιξη αυτή έχει σωρεύσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε πολλά τμήματα, ενώ παράλληλα την ίδια στιγμή προκαλεί δυσμενείς συνθήκες εργασίας για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Τα εργαστήρια υπολειτουργούν, οι κλινικές σε πολλές βάρδιες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα πλυντήρια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, οι τραπεζοκόμες εκτελούν πολλές φορές διπλές βάρδιες, προκειμένου να σιτίσουν τους ασθενείς, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο πολλές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας να μην καλύπτονται με ανυπολόγιστα αρνητικές συνέπειες για τη μεταφορά των ασθενών.
Για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προβλημάτων επιβάλλεται σε πρώτο βαθμό και κατά προτεραιότητα   η άμεση πρόσληψη των εβδομήντα εφτά συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων 8μηνης διάρκειας που εγκρίνατε με πρόσφατη απόφασή σας στις 8/1/2010 για το Νοσοκομείο Βόλου και τα Κ.Υ. του νομού μας.
Επίσης απαιτείται στο άμεσο μέλλον η γενναία ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. με μόνιμο προσωπικό μέσω ειδικής πρόβλεψης στην επόμενη προκήρυξη θέσεων του Υπουργείου σας, ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως οδηγούς ασθενοφόρων, τεχνολόγους εργαστηρίων, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμες, πλύντριες κ.α». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.